Υπέροχα κρεατοπιτάκια με σπιτική ζύμη κουρού

Υλικά για περίπου 20 πιτάκια

για τη ζύμη

250γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
125γρ βούτυρο αγελαδινό φρέσκο, κομμένο σε μικρά κομμάτια και ελαφρώς μαλακό
1 αβγό μεγάλο
1/2 κ.γ. αλάτι
40μλ κρύο νερό

για τη γέμιση

80μλ ελαιόλαδο
350 κιμά μοσχαρίσιο
200γρ κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
2 μεγάλες ντομάτες φρέσκες τριμμένες στον τρίφτη (περ. 300γρ)
1/2 κ.γ. κύμινο τριμμένο
1/2 κ.γ. ρίγανη αποξηραμένη
1/2 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
400μλ ζωμό καλής ποιότητας ή νερό
1 κ.σ. αλάτι
2 κ.γ. πιπέρι
300γρ γραβιέρα τριμμένη (εγώ έβαλα Ηπείρου Καράλη, αλλά και κασέρι θα του πηγαίνει ή κάποια άλλη γραβιέρα)
150γρ ανθότυρο
1 αβγό χωρισμένο σε κρόκο και ασπράδι (το ασπράδι για να κλείσουν καλά τα πιτάκα, ο κρόκος, χτυπημένος, για το άλειμμα)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη ζύμη: κοσκινίστε το αλεύρι, ανακατέψτε το με το αλάτι και κόψτε το βούτυρο σε κομματάκια. Τρίψτε το βούτυρο στο μίγμα μέχρι να γίνει σαν χοντρά ψίχουλα. Προσθέστε στο τέλος το αβγό και το νερό και ζυμώστε ελαφρά, αλλά όχι πολύ, για να μη γίνει πολύ ελαστική η ζύμη. Κάντε τη ζύμη μια μπάλα, καλύψτε τη με μεμβράνη και βάλτε τη στο ψυγείο να ξεκουραστεί για μισή ώρα.
Για τη γέμιση: σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάλτε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και ρίξτε τον κιμά να τσιγαριστεί σε μέτρια φωτιά για 6-7 λεπτά. Ρίξτε και το κρεμμύδι και συνεχίστε το τσιγάρισμα για άλλα 5-6 λεπτά ανακατεύοντας συνέχεια. Τέλος ρίξτε τις ντομάτες, το ζωμό ή νερό και τα μπαχαρικά, αλάτι και πιπέρι και συνεχίστε το μαγείρεμα μέχρι να σωθούν τα υγρά. Αφήστε τον κιμά να κρυώσει πριν τον χρησιμοποιήσετε. Μπορείτε να το φτιάξετε και από την προηγουμένη.

Σε ένα μπολ ανακατέψτε τον κιμά με τα τυριά για να φτιάξετε τη γέμιση.
Πασπαλίστε τον πάγκο της κουζίνας σας με λίγο αλεύρι και ανοίξτε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο 1,5-2mm. Κόψτε με στρογγυλό κουπ πατ μεγέθους περίπου 8-9 εκατοστά στρογγυλά “φύλλα”.
Γεμίστε κάθε στρογγυλό κομμάτι ζύμης με μια κουταλίτσα γέμιση και αλείψτε την άκρη με ασπράδι αβγού. Διπλώστε τη ζύμη πάνω από τη γέμιση δημιουργώντας μισοφέγγαρα. Κλείστε το πιτάκι γύρω γύρω πιέζοντας με τα δάκτυλά σας. Βάλτε τα πιτάκια να παγώσουν στο ψυγείο για 20 λεπτά.

6. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 oC. Καλύψτε δύο λαμαρίνες με αντικολλητικό λαδόχαρτο. Αλείψτε κάθε πιτάκι με τον κρόκο του αβγού και ψήστε για περίπου 15-20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.

7. Αφήστε τα πιτάκια να κρυώσουν λίγο πριν τα σερβίρετε. Διατηρούνται 2 ημέρες στο ψυγείο

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here