5 Δεκεμβρίου 2025

Δροσερή τάρτα με φρούτα του δάσους – Ένα επιδόρπιο γεμάτο άρωμα και γεύση


Αν αναζητάτε ένα επιδόρπιο που συνδυάζει δροσιά, φρουτένια γεύση και εντυπωσιακή εμφάνιση, αυτή η τάρτα με φρούτα του δάσους είναι η τέλεια επιλογή! Ιδανική για καλοκαιρινά τραπεζώματα, αλλά και για κάθε περίσταση που θέλετε να εντυπωσιάσετε. Η βουτυράτη βάση της τάρτας, η κρεμώδης γέμιση βανίλιας και τα φρέσκα φρούτα του δάσους δημιουργούν έναν απολαυστικό συνδυασμό.

Τάρτα με φρούτα του δάσους – Χρόνος προετοιμασίας

  • Προετοιμασία: 30 λεπτά

  • Ψήσιμο: 20-25 λεπτά

  • Αναμονή/ψύξη: 1 ώρα

  • Σύνολο: 2 ώρες περίπου

Υλικά:

Για τη βάση:

  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • 125 γρ. βούτυρο (κρύο, κομμένο σε κύβους)

  • 70 γρ. ζάχαρη άχνη

  • 1 αυγό

  • 1 πρέζα αλάτι

Για την κρέμα πατισερί:

  • 500 ml φρέσκο γάλα

  • 100 γρ. ζάχαρη

  • 4 κρόκοι αυγών

  • 40 γρ. κορν φλάουρ

  • 1 βανίλια (ή 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας)

  • 30 γρ. βούτυρο (προαιρετικά για έξτρα πλούσια υφή)

Για την επικάλυψη:

  • 300–400 γρ. φρούτα του δάσους (φρέσκα ή αποψυγμένα): βατόμουρα, μύρτιλα, φραγκοστάφυλα, σμέουρα

  • 1-2 κ.σ. μαρμελάδα βερίκοκο ή ζελέ φρούτων για γυάλισμα (προαιρετικό)

Εκτέλεση:

1. Ετοιμάστε τη βάση:

  • Σε ένα μπολ ή μίξερ, ανακατέψτε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέστε το βούτυρο και τρίψτε με τα δάχτυλα ή το φτερό του μίξερ μέχρι να γίνει σαν “βρεγμένη άμμος”.

  • Προσθέστε το αυγό και ζυμώστε ελαφρά μέχρι να σχηματιστεί ζύμη.

  • Τυλίξτε σε μεμβράνη και αφήστε στο ψυγείο για 30 λεπτά.

  • Ανοίξτε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο και απλώστε την σε βουτυρωμένη ταρτιέρα (διάμετρος 24-26 εκ.).

  • Τρυπήστε τη βάση με πιρούνι και ψήστε στους 180°C (προθερμασμένος φούρνος) για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρά. Αφήστε να κρυώσει τελείως.

2. Ετοιμάστε την κρέμα πατισερί:

  • Σε ένα κατσαρολάκι, ζεστάνετε το γάλα με τη βανίλια.

  • Σε μπολ, χτυπήστε τους κρόκους με τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ.

  • Προσθέστε λίγο από το ζεστό γάλα στο μείγμα των κρόκων για να πάρει θερμοκρασία (tempering), ανακατεύοντας συνεχώς.

  • Ρίξτε το μείγμα πίσω στην κατσαρόλα και ανακατεύετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει.

  • Προαιρετικά, προσθέστε το βούτυρο στο τέλος και ανακατέψτε μέχρι να λιώσει.

  • Καλύψτε με μεμβράνη (να ακουμπά στην επιφάνεια της κρέμας) και αφήστε να κρυώσει.

3. Συναρμολόγηση:

  • Απλώστε την κρύα κρέμα πάνω στη βάση της τάρτας.

  • Τοποθετήστε τα φρούτα του δάσους ομοιόμορφα πάνω από την κρέμα.

  • Αν θέλετε πιο λαμπερό αποτέλεσμα, ζεστάνετε λίγη μαρμελάδα βερίκοκο με λίγο νερό και αλείψτε την πάνω στα φρούτα με πινέλο.

Tips:

  • Μπορείτε να φτιάξετε την τάρτα και την προηγούμενη μέρα – διατηρείται στο ψυγείο.

  • Αν χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένα φρούτα, στραγγίξτε τα καλά για να μην βγάλουν υγρά πάνω στην κρέμα.

  • Η βάση μπορεί να ψηθεί και με βαρίδια (φασόλια ή κεραμικά), για πιο επίπεδο αποτέλεσμα.

  • Για πιο ιδιαίτερη γεύση, προσθέστε λίγο ξύσμα λεμονιού στην κρέμα.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ