Ο αγαπημένος σκιτσογράφος, Αρκάς, μάς λέει «Καλημέρα» σήμερα Δευτέρα (14/7), μέσα από ένα ιδιαίτερο σκίτσο.
Το σημερινό του σκίτσο φέρει την ένδειξη «Καλημέρα», όμως η εικόνα και το μήνυμά του κάθε άλλο παρά αισιόδοξο είναι. Στο σκοτεινό φόντο διακρίνεται ένας ναζί μπροστά από βιτρίνες καταστημάτων που έχουν καταστραφεί και φλέγονται, με εμφανείς παραλληλισμούς με τη «Νύχτα των Κρυστάλλων» (Kristallnacht) – τη μαύρη νύχτα του Νοεμβρίου 1938, όταν ναζιστικές οργανώσεις επιτέθηκαν σε εβραϊκά καταστήματα και συναγωγές στη Γερμανία.
Το κείμενο που συνοδεύει την εικόνα γράφει: «Καλημέρα. Και η νύχτα των κρυστάλλων ακτιβισμός ήταν.»
Η φράση αυτή, με την ειρωνική της διατύπωση, φαίνεται να στηλιτεύει τη στρέβλωση της έννοιας του «ακτιβισμού» όταν χρησιμοποιείται για να δικαιολογήσει πράξεις βίας, καταστροφής ή τυφλής εκδίκησης. Ο Αρκάς επιλέγει να επαναφέρει στην επικαιρότητα μία από τις πιο σκοτεινές σελίδες της ευρωπαϊκής ιστορίας, προκειμένου να σχολιάσει σύγχρονα φαινόμενα ή τάσεις που, σύμφωνα με τη ματιά του, θυμίζουν επικίνδυνα μοτίβα του παρελθόντος.
Όπως συνηθίζει, ο σκιτσογράφος αφήνει χώρο για πολλαπλές ερμηνείες, χωρίς να κατονομάζει πρόσωπα ή καταστάσεις, αφήνοντας το κοινό να συνδέσει το σκίτσο με την πραγματικότητα που βιώνει.
Ποιος είναι ο σκιτσογράφος Αρκάς
Ο Αρκάς είναι Έλληνας σκιτσογράφος και συγγραφέας. Ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 δημοσιεύοντας τη σειρά Ο Κόκορας στο περιοδικό Βαβέλ και στη συνέχεια στο Παρά Πέντε και στο Μικρό Παρά Πέντε. Το έργο του αποτελείται κυρίως από σειρές με συγκεκριμένο θέμα – πρωταγωνιστές που δημοσιεύονται σε περιοδικά και εφημερίδες και συγκεντρώνονται στη συνέχεια σε άλμπουμ. Από τα έργα του ο Ισοβίτης έχει γίνει σειρά με μαριονέτες για την ελληνική τηλεόραση από τον Μάνθο Σαντοριναίο. Δουλειές του έχουν μεταφραστεί σε άλλες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, πορτογαλικά, πολωνικά, ρουμανικά, σέρβικα και βουλγάρικα), ενώ έχει γράψει και θεατρικά έργα.
Το πραγματικό ονοματεπώνυμο του εν λόγω συγγραφέα είναι άγνωστο, καθώς ο ίδιος δεν το έχει αποκαλύψει, ενώ τα ονόματα Αντώνης Ευδαίμων και Γεράσιμος Σπανοδημήτρης που έχει χρησιμοποιήσει σε έργα του, θεωρούνται ψευδώνυμα. Επίσης, έχει προταθεί το όνομα Άρης Καστρινός (απ’ όπου υποτιθέμενα προέρχεται και το ΑΡ-ΚΑΣ).
Κατά καιρούς ασκήθηκε κριτική στο έργο του, κυρίως (αλλά όχι αποκλειστικά) από τον πολιτικό χώρο της Αριστεράς. Οι επικρίσεις αφορούν κυρίως ορισμένα σκίτσα του που κατηγορήθηκαν ότι είναι μισογυνικά και «χοντροφοβικά». Τον Ιούλιο του 2019 η σελίδα του στο Facebook, σύμφωνα με τον ίδιο, απενεργοποιήθηκε για διάστημα μίας εβδομάδας λόγω συνεχών αναφορών από χρήστες που κατηγόρησαν τις αναρτήσεις του.
Αρκάς: ΜΜΕ & αρθρογράφοι έχουν εστιάσει στις πολιτικές του πεποιθήσεις
Ο ίδιος ο Αρκάς, καθώς και ΜΜΕ και αρθρογράφοι, χαρακτήρισαν τις επικρίσεις απόπειρα λογοκρισίας, ενώ υποστήριξαν ότι η σάτιρα του Αρκά στοχεύει το φαινόμενο της πολιτικής ορθότητας, επειδή το θεωρεί επικίνδυνο και ικανό να απειλήσει κατοχυρωμένα δημοκρατικά δικαιώματα και την ελευθερία του λόγου.