Το φρικασέ είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φαγητά της ελληνικής κουζίνας, γνωστό κυρίως ως κρέας με χόρτα σε λευκή αυγολέμονο σάλτσα. Όμως, μια πιο ελαφριά και αρωματική παραλλαγή του είναι το ψάρι φρικασέ, ιδανικό για όσους αγαπούν τα θαλασσινά αλλά δεν θέλουν να αποχωριστούν τις αυθεντικές, ζεστές γεύσεις των παραδοσιακών πιάτων.
Ψάρι φρικασέ- Χρόνος προετοιμασίας
-
Προετοιμασία: 20 λεπτά
-
Μαγείρεμα: 30 λεπτά
-
Συνολικός χρόνος: 50 λεπτά
Υλικά (για 4 άτομα):
-
800 γρ. φιλέτο ψαριού (μπακαλιάρος, ροφός ή ξιφίας – φρέσκο ή κατεψυγμένο)
-
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια (ψιλοκομμένα)
-
2 μεγάλα μαρούλια (χοντροκομμένα)
-
1 ματσάκι άνηθος (ψιλοκομμένος)
-
3-4 κλωνάρια σέσκουλα ή σπανάκι (προαιρετικά)
-
1 φλιτζάνι νερό ή ζωμός ψαριού
-
1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
-
Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το αυγολέμονο:
-
2 αυγά
-
Χυμός από 2 λεμόνια
-
1 κουτ. σούπας κορν φλάουρ (προαιρετικά, για σταθεροποίηση)
Εκτέλεση:
-
Προετοιμασία των λαχανικών:
Πλένουμε καλά τα μαρούλια, τα σέσκουλα και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Τα κόβουμε και τα αφήνουμε να στραγγίξουν. -
Σοτάρισμα:
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια μέχρι να μαραθούν. -
Προσθήκη χόρτων:
Προσθέτουμε σταδιακά το μαρούλι και τα υπόλοιπα χόρτα. Ανακατεύουμε μέχρι να μειωθεί ο όγκος τους. -
Μαγείρεμα ψαριού:
Τοποθετούμε τα κομμάτια ψαριού επάνω στα χόρτα. Προσθέτουμε τον ζωμό ή το νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 20-25 λεπτά, μέχρι να μαγειρευτεί το ψάρι χωρίς να διαλυθεί. -
Αυγολέμονο:
Σε ένα μπολ, χτυπάμε τα αυγά με τον χυμό λεμονιού και (αν θέλουμε) το κορν φλάουρ διαλυμένο σε λίγο νερό. Παίρνουμε λίγο από το ζεστό ζουμί της κατσαρόλας και το προσθέτουμε σταδιακά στο αυγολέμονο, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην κόψει. -
Ολοκλήρωση:
Ρίχνουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα, κουνάμε ελαφρά να πάει παντού και αποσύρουμε από τη φωτιά. Δεν ανακατεύουμε με κουτάλα για να μη διαλυθεί το ψάρι.
Tips:
-
Αν χρησιμοποιείτε κατεψυγμένο ψάρι, φροντίστε να το ξεπαγώσετε εντελώς και να το στραγγίξετε καλά.
-
Το ψάρι πρέπει να τοποθετηθεί πάνω από τα χόρτα για να μη διαλυθεί με το βράσιμο.
-
Αν δεν σας αρέσει το αυγολέμονο, μπορείτε να προσθέσετε μόνο λεμόνι στο τέλος για πιο ανάλαφρη γεύση.
-
Συνοδέψτε το με φρυγανισμένο ψωμί και ένα ποτήρι λευκό κρασί.