Η συνύπαρξη σοκολάτας και φράουλας αποτελεί έναν από τους πιο αγαπημένους και κλασικούς γευστικούς συνδυασμούς. Αυτή η μους σοκολάτας με φράουλα είναι ανάλαφρη, απολαυστική και ιδανική για κάθε εποχή – είτε ως επιδόρπιο μετά από ένα πλούσιο γεύμα είτε ως γλυκό για μια ρομαντική ή εορταστική περίσταση.
Χρόνος προετοιμασίας:
-
Προετοιμασία: 20 λεπτά
-
Αναμονή στο ψυγείο: 2 ώρες
-
Συνολικός χρόνος: 2 ώρες και 20 λεπτά
Υλικά (για 4 μερίδες):
Για τη μους σοκολάτας:
-
200 γρ. κουβερτούρα (πικρή ή γάλακτος, ανάλογα με την προτίμηση)
-
200 ml κρέμα γάλακτος (πλήρης, για σαντιγί)
-
1 κουτ. γλυκού βανίλια ή εκχύλισμα βανίλιας
-
1 πρέζα αλάτι
Για τον πουρέ φράουλας:
-
250 γρ. φρέσκες φράουλες (καθαρισμένες)
-
1-2 κουτ. σούπας ζάχαρη (ανάλογα με τη γλυκύτητα των φρούτων)
-
1 κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού
Εκτέλεση:
-
Ετοιμάζουμε τον πουρέ φράουλας:
Πολτοποιούμε τις φράουλες στο μπλέντερ με τη ζάχαρη και το λεμόνι μέχρι να έχουμε έναν λείο πουρέ. Αν θέλουμε, τον περνάμε από σήτα για πιο βελούδινη υφή. -
Λιώνουμε τη σοκολάτα:
Σπάμε τη σοκολάτα σε κομμάτια και τη λιώνουμε σε μπεν μαρί ή στα μικροκύματα (σε χαμηλή ένταση, ανακατεύοντας κάθε 20 δευτερόλεπτα). Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς. -
Χτυπάμε την κρέμα:
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε παχύρρευστη μορφή (σαντιγί, όχι υπερβολικά σφιχτή), μαζί με τη βανίλια και μια πρέζα αλάτι. -
Συνδυάζουμε:
Ρίχνουμε τη λιωμένη σοκολάτα μέσα στην σαντιγί και ανακατεύουμε απαλά με μαρίζ, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. -
Στήσιμο:
Μοιράζουμε τη μους σε ποτήρια ή μπολάκια, γεμίζοντας τα 2/3. Από πάνω ρίχνουμε τον πουρέ φράουλας και, αν θέλουμε, διακοσμούμε με φρέσκες φράουλες ή ξύσμα σοκολάτας. -
Ψύξη:
Βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες πριν το σερβίρισμα.
Tips:
-
Για πιο έντονη σοκολατένια γεύση, χρησιμοποιήστε κουβερτούρα με 70% κακάο.
-
Αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε φρέσκες φράουλες, μπορείτε να αντικαταστήσετε με κατεψυγμένες (αφού τις αποψύξετε).
-
Αντί για πουρέ, μπορείτε να ενσωματώσετε μικρά κομμάτια φράουλας μέσα στη μους για πιο “τραγανή” εμπειρία.
-
Προσθέστε λίγες σταγόνες λικέρ (όπως Cointreau ή Grand Marnier) στον πουρέ για πιο “ενήλικη” εκδοχή.