Πώς περνούν το Πάσχα στο εξωτερικό;


Το σούβλισμα του αρνιού, το σπάσιμο των κανατιών στην Κέρκυρα και ο ρουκετοπόλεμος στη Χίο σίγουρα δεν είναι και από τα πιο συνηθισμένα έθιμα στον κόσμο. Κι άλλες χώρες, όμως, έχουν τα δικά τους για τον εορτασμό του (καθολικού) Πάσχα.

Φιλιππίνες
Οι καθολικοί των Φιλιππίνων παίρνουν την κατάσταση λίγο πιο σοβαρά και σαν μετάνοια για τις αμαρτίες τους, κάποιοι συμμετέχουν σε δημόσιες εκδηλώσεις, όπου μαστιγώνουν τις πλάτες τους με ξύλα μπαμπού και κοφτερές λεπίδες, ως μια μορφή λατρείας που οδηγεί στο Πάσχα. Κάνουν, μάλιστα, παρέλαση στους δρόμους, ημίγυμνοι και ξυπόλυτοι, προσπαθώντας να αναπαραστήσουν τα πάθη του Χριστού, με την ελπίδα να προσφέρουν έτσι κάθαρση στην ψυχή τους και ακόμη και να γιατρέψουν ασθένειες.

Σεβίλλη, Ισπανία
Οι πασχαλινές πομπές είναι πολύ συνηθισμένες στην κεντρική και νότια Ισπανία, τη Μεγάλη Εβδομάδα, όμως, η Σεβίλλη «κλέβει» την παράσταση. Πολυτελή άρματα, στολισμένα με κεριά και θρησκευτικά αγάλματα διασχίζουν τους δρόμους συνοδευόμενα από μπάντες και πλήθη πιστών, που έχουν μαζευτεί για να δουν το εντυπωσιακό δρώμενο. Οι πιο ιδιαίτεροι συμμετέχοντες της εκδήλωσης είναι οι nazarenos, δηλαδή πιστοί που μετανοούν και φορούν μάσκα, μανδύα και μυτερά καπέλα. Το καλύτερο μέρος για να παρακολουθήσει κανείς τη λιτανεία είναι ο Καθεδρικός Ναός της Σεβίλλης και το Παλάτι Αρχιεπισκόπου, όπου συγκεντρώνεται πλήθος κόσμου.

Ινδονησία
Η χριστιανοσύνη έφτασε στα μακρινά αυτά νησιά από Πορτογάλους και Ολλανδούς ιεραπόστολους τον 16ο αιώνα και από τότε, το Πάσχα γιορτάζεται με αναπαράσταση της Σταύρωσης. Νεαροί άντρες δένονται σε ξύλινους σταυρούς σε όλη τη χώρα, ενώ αγάλματα του Χριστού και της Παρθένου Μαρίας παρελαύνουν στους δρόμους. Ο… πρωταγωνιστικός ρόλος του Ιησού θεωρείται μεγάλη τιμή για όποιον τον ενσαρκώσει και το μέρος που προσελκύει τα μεγαλύτερα πλήθη είναι η Larantuka στα ανατολικά του νησιού Flores, όπου οι τουρίστες κλείνουν δωμάτια μήνες πριν, για να εξασφαλίσουν μια θέση στο ξεχωριστό αυτό θέαμα.

Oberammergau, Γερμανία
Το βαυαρικό χωριό Oberammergau είναι διάσημο για 2 λόγους: για τις ξύλινες κατασκευές του και την παράσταση με τα Πάθη του Χριστού, μια ειδική παράσταση με περιγραφές και αναπαραστάσεις των βασανισμών και του θανάτου του Χριστού. Οι κάτοικοι στήνουν αυτή την ξεχωριστή παράσταση για να ευχαριστήσουν το Θεό που τους έσωσε από την πανούκλα, η οποία κόντεψε να εξαφανίσει το χωριό το 1633. Σαν αντάλλαγμα γι’ αυτό, οι θρησκευτικοί ηγέτες του χωριού υποσχέθηκαν στο Θεό να ανεβάζουν μια παράσταση κάθε 10 χρόνια, η οποία παρουσιάζεται 7 ημέρες την εβδομάδα, από τον Μάιο ως τον Οκτώβριο, και διαρκεί 6 ώρες, περιλαμβάνοντας σχεδόν το μισό πληθυσμό. Η επόμενη παράσταση πρόκειται να πραγματοποιηθεί το 2020, αλλά και χωρίς αυτήν, τα ασυνήθιστα βαμμένα σπιτάκια και το αλπικό φόντο του Oberammergau, το καθιστούν έναν ούτως ή άλλως ελκυστικό προορισμό διακοπών.

Βατικανό
Το πνευματικό και διοικητικό κέντρο της Καθολικής Εκκλησίας δεν θα μπορούσε να μην ετοιμάζει κάτι ξεχωριστό κάθε Πάσχα. Τη Μεγάλη Παρασκευή, τα πλήθη των πιστών συρρέουν στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν παραστάσεις μεσαιωνικού χαρακτήρα, την αναπαράσταση της Γέννησης, αλλά και της ζωής του Χριστού μέχρι τη Σταύρωση και φυσικά την ίδια τη Σταύρωση. Την Κυριακή του Πάσχα, ο ίδιος ο Πάπας πραγματοποιεί τη λειτουργία από το μπαλκόνι της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου κι ενώ τα εισιτήρια είναι δωρεάν, είναι περιορισμένα στον αριθμό, γι’ αυτό όσοι ενδιαφέρονται, πρέπει να κάνουν αίτηση τουλάχιστον 2 μήνες νωρίτερα. Όσοι, όμως, δεν καταφέρουν να εξασφαλίσουν τη θέση τους για την Κυριακή του Πάσχα, μπορούν να παρακολουθήσουν τον Πάπα στο Κολοσσαίο, τη Μεγάλη Παρασκευή, όπου παρουσιάζονται τα στάδια της Σταύρωσης.

Βερμούδες
Το φαγητό και το πέταμα χαρταετού είναι οι 2 βασικές δραστηριότητες το Σαββατοκύριακο του Πάσχα στις Βερμούδες. Τη Μεγάλη Παρασκευή, οι ντόπιοι μαζί με τα παιδιά τους πετούν χειροποίητους, πολύχρωμους χαρταετούς, συνεχίζοντας μια παράδοση που ξεκίνησε, όταν ένας βρετανός δάσκαλος στις Βερμούδες έφτιαξε έναν χαρταετό, για να εξηγήσει στα παιδιά την Ανάσταση του Χριστού. Ένα από τα πασχαλινά τους εδέσματα είναι το μικρό τσουρεκάκι με σταφίδες και σταυρό, ενώ τη Μεγάλη Παρασκευή προτιμούν ψαροκροκέτες από μπακαλιάρο.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ