Αναζητάς έναν πρωτότυπο τρόπο να αξιοποιήσεις τα μακαρόνια που περίσσεψαν ή απλώς θέλεις να δοκιμάσεις κάτι εντελώς διαφορετικό; Η πίτσα με βάση από σπαγγέτι είναι η απάντηση! Ιδανική για παιδικά πάρτι, γρήγορο μεσημεριανό ή ένα γεύμα με twist, αυτή η συνταγή παντρεύει την τραγανή υφή της πίτσας με την παρηγορητική γεύση της μακαρονάδας. Εύκολη, γρήγορη και απλά… ακαταμάχητη!
Χρόνος προετοιμασίας:
- 10′ προετοιμασία
- 25′ ψήσιμο
- Συνολικός χρόνος: περίπου 35 λεπτά
Υλικά: (για 4 άτομα)
- 300 γρ. σπαγγέτι (βρασμένα al dente)
- 2 αυγά
- 1/2 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι
- 1/2 φλιτζάνι τριμμένη μοτσαρέλα (για τη βάση)
- 1/2 φλιτζάνι σάλτσα ντομάτας
- 1 φλιτζάνι τριμμένη μοτσαρέλα (για από πάνω)
- 5-6 φέτες σαλάμι ή πεπερόνι
- Μανιτάρια, ελιές, πιπεριές (προαιρετικά)
- Ελαιόλαδο για άλειμμα
- Ρίγανη, βασιλικός (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Προετοίμασε τη βάση:
Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακάτεψε τα βρασμένα σπαγγέτι με τα αυγά, την τριμμένη παρμεζάνα και τη μοτσαρέλα. Ανακάτεψε καλά μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά.
Δημιουργία βάσης:
Άλειψε με ελαιόλαδο ένα στρογγυλό ταψί ή φόρμα 28-30 εκ. Άπλωσε το μείγμα σπαγγέτι ομοιόμορφα, πιέζοντάς το ελαφρά για να σχηματιστεί η “ζύμη” της πίτσας. Ψήσε για 10-12 λεπτά στους 190°C μέχρι να αρχίσει να σταθεροποιείται.
Προσθήκη υλικών:
Βγάλε τη βάση από τον φούρνο και άπλωσε από πάνω τη σάλτσα ντομάτας. Πασπάλισε με μοτσαρέλα και πρόσθεσε τα αλλαντικά ή τα λαχανικά της επιλογής σου.
Τελικό ψήσιμο:
Ξαναβάλε την πίτσα στον φούρνο και ψήσε για 10-15 λεπτά ακόμα, μέχρι να λιώσει το τυρί και να πάρει χρώμα. Στο τέλος, πρόσθεσε ρίγανη ή φρέσκο βασιλικό για άρωμα.
Tips:
- Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και άλλα είδη ζυμαρικών, όπως πένες ή ριγκατόνι.
- Για πιο τραγανή βάση, ψήσε την για 2-3 λεπτά παραπάνω πριν προσθέσεις τα υλικά.
- Αν δεν θες να προσθέσεις αυγά, μπορείς να δέσεις τη βάση με λίγη κρέμα γάλακτος και επιπλέον τυρί.
- Είναι εξαιρετική και την επόμενη μέρα! Ζεσταίνεται εύκολα στον φούρνο ή σε τηγάνι.

