Σηπία η μελανηφόρος


Φτάσαμε με τη βοήθεια του Θεού στο τέλος της Σαρακοστής. Οι παλαιότεροι γνωρίζουν πως στην αρχή της Σαρακοστής ζυμώναμε ένα ψωμάκι και το πλάθαμε σε σχήμα γυναικός. Το λέγανε «η Κυρα-Σαρακοστή», είχε σταυρό στο κεφάλι, χωρίς στόμα και αυτιά, και επτά πόδια. Κάθε εβδομάδα κόβαμε και ένα πόδι, και έτσι μετρούσαμε τις εβδομάδες της Σαρακοστής.

Συνεχίζουμε τη νηστεία με τα λαδερά και τα θαλασσινά, αφού φάγαμε τον μπακαλιάρο μας, του Ευαγγελισμού. Ο καλός Θεός «τα πάντα εν σοφία εποίησε», και αυτή την εποχή οι ψαράδες μάς φέρνουν άφθονες σουπιές. Μικρές, μεγάλες, με χαβιάρι-αυγά ή χωρίς αυτά, τώρα είναι η εποχή τους. Μαγειρεύονται με πάρα πολλούς τρόπους. Είναι πεντανόστιμες και χρήσιμες. Σκεφτείτε, ακόμα και το κόκαλό τους χρησιμοποιείται στη μεταλλουργία.

Μπορούμε να τις φτιάξουμε με διάφορα χόρτα, με σπανάκι, με ρύζι, στιφάδο, ψητές στα κάρβουνα, τηγανητές, ακόμα και γεμιστές.

Πολλά ρητά και υπονοούμενα έχουν σχέση με τη σουπιά, όπως «το ’ριξες πάλι το μελάνι σου» ή το «είσαι μια σουπιά εσύ!».

Σουπιές με χόρτα 1 κιλό σουπιές καθαρισμένες / 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο / 1 πράσο, ψιλοκομμένο / 8 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα / 1/2 κιλό ζοχιά, καθαρισμένα και χοντροκομμένα / 1 μάτσο μάραθος, ψιλοκομμένος / λίγα ραδίκια και λίγα σπανάκια, χοντροκομμένα / 2/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο / χυμός από 1 λεμόνι / αλάτι / μαυροπίπερο

Βάζουμε τις σουπιές σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε 3 φλιτζάνια νερό και τις βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Προσοχή, δοκιμάζουμε, γιατί δεν θέλουμε να παραβράσουν και να γίνουν σαν σκοινί. Τις σουρώνουμε (κρατάμε ένα ποτήρι ζωμό) και τις κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το λάδι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, το κρεμμύδι, τα κρεμμυδάκια και το πράσο μέχρι να ροδίσουν απαλά. Τσιγαρίζουμε λίγο ακόμα και ρίχνουμε τα ζοχιά, τα ραδίκια και τα σπανάκια. Αλατίζουμε, ανακατεύουμε να λαδωθούν και να αρχίσουν να μαραίνονται. Κατόπιν, προσθέτουμε το ένα ποτήρι ζωμό που κρατήσαμε (όχι παραπάνω, γιατί τα χόρτα θα βγάλουν τα δικά τους υγρά) και σκεπάζουμε. Μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν τα χόρτα. Ο χρόνος εξαρτάται από το πόσο σκληρά είναι. Παρακολουθούμε μήπως χρειαστεί να προσθέσουμε νερό, αν και κατά πάσα πιθανότητα το φαγητό θα είναι εντάξει από υγρά. Μάλιστα, μόλις αρχίσουν να μαλακώνουν τα χόρτα, καλό είναι να ξεσκεπάσουμε την κατσαρόλα, ώστε να εξατμιστούν τα παραπανίσια υγρά. Τα τελευταία 2-3 λεπτά ρίχνουμε τις σουπιές, το λεμόνι και τον μάραθο, αλατίζουμε αν χρειάζεται και πιπερώνουμε. Τρώγεται ζεστό, χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ