Η μπατζίνα είναι μια από τις πιο χαρακτηριστικές και απλές ελληνικές πίτες, ιδιαίτερα διαδεδομένη στη Θεσσαλία. Φτιάχνεται χωρίς φύλλο, κυρίως με κολοκύθια, αλεύρι, τυρί και ελάχιστα υλικά, αλλά με απίστευτη νοστιμιά. Είναι ιδανική για σνακ, μεζέ ή και κυρίως γεύμα με ένα δροσερό γιαούρτι.
Μπατζίνα Θεσσαλική – Χρόνος Προετοιμασίας
-
Προετοιμασία: 20 λεπτά
-
Ψήσιμο: 45-50 λεπτά
-
Συνολικός χρόνος: 1 ώρα και 10 λεπτά
Υλικά (για ταψί 36 εκ.)
-
1 κιλό κολοκύθια (τριμμένα & στραγγισμένα καλά)
-
1 μεγάλο κρεμμύδι (τριμμένο ή ψιλοκομμένο)
-
3 αυγά
-
250 γρ. φέτα (τριμμένη)
-
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο (και λίγο έξτρα για το ταψί)
-
1 φλιτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (περίπου – όσο πάρει)
-
Αλάτι & πιπέρι
-
1 κ.γ. δυόσμο ξηρό ή λίγη φρέσκια μέντα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
-
Τρίψιμο & στράγγισμα κολοκυθιών:
Τρίψε τα κολοκύθια στον τρίφτη (χοντρό). Βάλε τα σε σουρωτήρι με λίγο αλάτι και άφησέ τα για 15 λεπτά να βγάλουν τα υγρά τους. Έπειτα, στράγγισέ τα πολύ καλά με τα χέρια ή με πετσέτα. -
Ανακάτεμα υλικών:
Σε ένα μεγάλο μπολ βάλε τα κολοκύθια, το τριμμένο κρεμμύδι, τα αυγά, τη φέτα, το ελαιόλαδο και τον δυόσμο. Ανακάτεψε καλά. Σιγά-σιγά πρόσθεσε το αλεύρι μέχρι να έχεις ένα σχετικά πηχτό μείγμα (σαν παχύς χυλός). -
Ψήσιμο:
Λάδωσε καλά ένα μεγάλο ρηχό ταψί. Ρίξε μέσα το μείγμα και άπλωσέ το ομοιόμορφα. Το πάχος της πίτας να είναι περίπου 1,5 εκ.
Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C (αντιστάσεις) για 45-50 λεπτά, μέχρι να πάρει όμορφο χρυσαφί χρώμα και να κάνει τραγανή κρούστα. -
Σερβίρισμα:
Άφησέ τη να κρυώσει ελαφρώς πριν την κόψεις. Τρώγεται ζεστή αλλά είναι υπέροχη και σε θερμοκρασία δωματίου.
Tips
-
Στράγγισμα: Το καλό στράγγισμα των κολοκυθιών είναι κλειδί για τραγανή πίτα.
-
Αλεύρι: Η ποσότητα μπορεί να διαφέρει, ανάλογα με την υγρασία των κολοκυθιών. Ξεκίνησε με ¾ φλιτζανιού και προσθέτεις όσο χρειάζεται.
-
Τυριά: Μπορείς να προσθέσεις λίγο ανθότυρο ή ξινομυζήθρα για έξτρα γεύση.
-
Χορταρικά: Μπορείς να προσθέσεις λίγο σπανάκι, μαϊντανό ή πράσο αν θες παραλλαγή.

