5 Δεκεμβρίου 2025

Χοιρινές μπριζόλες με πατάτες και πορτοκάλι


Το άρωμα του πορτοκαλιού που γεμίζει την κουζίνα, οι πατάτες που λιώνουν στο στόμα και οι ζουμερές, ροδοψημένες μπριζόλες είναι αρκετά για να σε κάνουν να ανυπομονείς για το επόμενο γεύμα.

Αυτή η συνταγή συνδυάζει παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις με μια φρουτώδη πινελιά που απογειώνει το αποτέλεσμα. Το χοιρινό αγαπά τα εσπεριδοειδή, και το πορτοκάλι του χαρίζει φρεσκάδα, γλυκύτητα και μοναδικό άρωμα. Ιδανικό πιάτο για τις πιο ιδιαίτερες περιστάσεις, αλλά και για κάθε φορά που θες κάτι λίγο πιο ξεχωριστό στο τραπέζι σου.

Χοιρινές μπριζόλες με πατάτες και πορτοκάλι – Χρόνος προετοιμασίας

15’ προετοιμασία + 1 ώρα ψήσιμο

 Υλικά για 4 άτομα

  • 4 χοιρινές μπριζόλες (κατά προτίμηση λαιμού)

  • 6-8 μέτριες πατάτες, κομμένες κυδωνάτες

  • 2 πορτοκάλια (χυμός + ξύσμα από 1)

  • 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

  • 1 κ.σ. μουστάρδα

  • 1 κ.σ. μέλι (προαιρετικά για γλυκιά ισορροπία)

  • 1/3 φλ. ελαιόλαδο

  • 1/2 κ.γ. ρίγανη

  • 1/2 κ.γ. πάπρικα γλυκιά

  • Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

  • 1/2 φλ. νερό

 Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 190°C (αντιστάσεις ή αέρα).

  2. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύεις τις πατάτες με τη μισή ποσότητα από το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και λίγη πάπρικα.

  3. Τοποθετείς τις πατάτες σε μεγάλο ταψί, φροντίζοντας να απλωθούν καλά.

  4. Σε άλλο μπολ, ανακατεύεις το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, το σκόρδο, το μέλι, αλάτι, πιπέρι και την υπόλοιπη πάπρικα.

  5. Αλείφεις τις μπριζόλες με τη μαρινάδα και τις τοποθετείς πάνω στις πατάτες.

  6. Περιχύνεις όλο το ταψί με την υπόλοιπη μαρινάδα και προσθέτεις το νερό στις άκρες.

  7. Σκεπάζεις το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνεις για 40 λεπτά.

  8. Ξεσκεπάζεις και συνεχίζεις το ψήσιμο για ακόμα 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά οι μπριζόλες και να μελώσουν οι πατάτες.

Tips:

  • Μπορείς να προσθέσεις και λίγες φέτες πορτοκάλι με τη φλούδα στο ταψί για έξτρα άρωμα.

  • Αν προτιμάς πιο έντονη γεύση, βάλε και 1 κ.γ. μουστάρδα Dijon στη μαρινάδα.

  • Σερβίρεται τέλεια με δροσερή σαλάτα λάχανο-καρότο ή πράσινη με ρόδι και καρύδια.

  • Αν θέλεις πιο τραγανές πατάτες, στο τέλος βάλε το ταψί για 5 λεπτά στο γκριλ.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ