Αν λατρεύεις τη βελούδινη υφή του παγωτού αλλά και τις αντιθέσεις γεύσεων, τότε αυτό το παγωτό είναι για σένα. Η τραγανή έκρηξη από καραμελωμένους ξηρούς καρπούς συναντά την πλούσια, βουτυράτη αλατισμένη καραμέλα σε ένα γλυκό που συνδυάζει το εκλεπτυσμένο με το… παρηγορητικό. Το αποτέλεσμα; Μια κουταλιά γεμάτη ισορροπία – γλυκό, αλμυρό, τραγανό και βελούδινο.
Παγωτό με καραμελωμένους ξηρούς καρπούς & αλατισμένη καραμέλα – Χρόνος προετοιμασίας
-
30’ προετοιμασία
-
4–6 ώρες στην κατάψυξη
-
(Δεν απαιτείται παγωτομηχανή)
Υλικά
Για το παγωτό:
-
400 ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
-
1 κουτί (400 γρ.) ζαχαρούχο γάλα
-
1 βανίλια (ή 1 κ.γ. εκχύλισμα)
-
1 πρέζα αλάτι
Για τους καραμελωμένους ξηρούς καρπούς:
-
150 γρ. ανάμεικτοι ξηροί καρποί (φουντούκια, καρύδια, αμύγδαλα)
-
3 κ.σ. ζάχαρη
-
1 κ.σ. βούτυρο
Για την αλατισμένη καραμέλα:
-
100 γρ. ζάχαρη
-
40 γρ. βούτυρο
-
100 ml κρέμα γάλακτος
-
1/2 κ.γ. ανθός αλατιού ή χοντρό αλάτι
Εκτέλεση
1. Καραμελωμένοι ξηροί καρποί:
Σε αντικολλητικό τηγάνι, βάζεις τους ξηρούς καρπούς και τη ζάχαρη. Ανακατεύεις σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να καλύψει τους ξηρούς καρπούς. Προσθέτεις το βούτυρο, ανακατεύεις καλά και απλώνεις το μείγμα πάνω σε λαδόκολλα. Μόλις κρυώσει, σπας σε μικρά κομμάτια.
2. Αλατισμένη καραμέλα:
Σε μικρό κατσαρολάκι λιώνεις τη ζάχαρη σε χαμηλή φωτιά, χωρίς να την ανακατεύεις. Όταν γίνει κεχριμπαρένια, αποσύρεις από τη φωτιά και ρίχνεις το βούτυρο. Ανακατεύεις καλά, προσθέτεις σιγά-σιγά την κρέμα γάλακτος και τέλος το αλάτι. Αφήνεις να κρυώσει.
3. Παγωτό:
Χτυπάς την κρέμα γάλακτος σε παχύρρευστη μορφή (όχι σφιχτή σαντιγί). Ρίχνεις το ζαχαρούχο γάλα, τη βανίλια και την πρέζα αλάτι. Διπλώνεις απαλά το μείγμα.
4. Συναρμολόγηση:
Σε ένα δοχείο, απλώνεις τη μισή ποσότητα παγωτού, ραντίζεις με καραμέλα και προσθέτεις καραμελωμένους ξηρούς καρπούς. Επαναλαμβάνεις με την υπόλοιπη ποσότητα και κάνεις «νερά» με ένα μαχαίρι. Σκεπάζεις και τοποθετείς στην κατάψυξη για τουλάχιστον 4 ώρες.
Tips
-
Αν θέλεις πιο απαλή καραμέλα, πρόσθεσε λίγο παραπάνω κρέμα γάλακτος.
-
Οι ξηροί καρποί μπορούν να είναι ψημένοι για πιο έντονη γεύση.
-
Θες extra απόλαυση; Σέρβιρέ το με θρυμματισμένα μπισκότα βουτύρου.
-
Αν το βγάλεις από την κατάψυξη και είναι πολύ σκληρό, άφησέ το 5-10 λεπτά να μαλακώσει.

