5 Δεκεμβρίου 2025

Οδοιπορικό θανάτου στη Σουέιντα: Εδώ που κάθε σπίτι κάηκε και 600 άνθρωποι εκτελέστηκαν


Φρίκη δίχως τέλος στη Συρία

Σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η αιματοχυσία που έχει ξεσπάσει τα τελευταία 24ωρα στη νότια πόλη Σουέιντα, η προεδρία της Συρίας ανακοίνωσε τη συγκρότηση ειδικής ομάδας εργασίας με στόχο την αποκλιμάκωση των διαθρησκευτικών συγκρούσεων μεταξύ Δρούζων, Βεδουίνων και σουνιτικών φατριών.

Μέσω επίσημης ανακοίνωσης, η προεδρία κάλεσε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, υπογραμμίζοντας ότι καταβάλλονται εντατικές προσπάθειες για την αποκατάσταση της τάξης και την προστασία των πολιτών. «Προτεραιότητά μας είναι να σταματήσουμε τις μάχες και να περιορίσουμε τις παραβιάσεις που απειλούν την ασφάλεια της κοινωνίας», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Κατάπαυση πυρός με διεθνή μεσολάβηση

Το πρωί του Σαββάτου, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Συρία, Τομ Μπάρακ, επιβεβαίωσε την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός μέσω ανάρτησής του στην πλατφόρμα X. Σύμφωνα με τον ίδιο, η συμφωνία επετεύχθη μεταξύ του Σύρου προέδρου Αχμέντ αλ Σαράα και του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, με την ενεργό υποστήριξη του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο.

Η συμφωνία έτυχε επίσης της στήριξης της Τουρκίας, της Ιορδανίας και γειτονικών κρατών, ενώ περιλαμβάνει κάλεσμα προς τις εμπλεκόμενες κοινότητες – Δρούζους, Βεδουίνους και σουνιτικές ομάδες – να παραδώσουν τα όπλα.

APTOPIX Syria Clashes

Πόλη-φάντασμα η Σουέιντα – Εικόνες φρίκης μεταδίδουν τα διεθνή μέσα

Από τον δρόμο προς τη Σουέιντα, η ανταποκρίτρια του Sky News, Alex Crawford, μετέδωσε συγκλονιστικές εικόνες καταστροφής και βίας. Χιλιάδες μαχητές από διάφορες αραβικές φυλές φέρονται να συγκεντρώθηκαν στην περιοχή το βράδυ της Παρασκευής, δηλώνοντας ότι στόχος τους ήταν η «προστασία των γυναικών και των παιδιών των Βεδουίνων» από επιθέσεις Δρούζων.

Η ίδια καταγράφει ότι καταστήματα και κατοικίες στη διαδρομή προς την πόλη έχουν καεί ή λεηλατηθεί, ενώ μαχητές εντοπίστηκαν να απομακρύνονται με φορτηγά γεμάτα λάφυρα από σπίτια Δρούζων. Βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο δείχνουν βιαιοπραγίες κατά αμάχων, μεταξύ των οποίων και ένα περιστατικό όπου τρεις άνδρες αναγκάζονται να πηδήξουν από μπαλκόνι υπό την απειλή όπλων, πριν πυροβοληθούν.

Αιματοκύλισμα και στο νοσοκομείο – Τουλάχιστον 600 νεκροί

Το τοπικό νοσοκομείο στο Buser al Harir έχει κατακλυστεί από τραυματίες, ενώ σύμφωνα με τους γιατρούς που μίλησαν στην κάμερα του Sky News, εκτιμάται ότι μόνο στην περιοχή έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 600 άνθρωποι. Ανάμεσα στους νεκρούς και ένα βρέφος μόλις 18 μηνών.

Συρία - Συγκρούσεις με Δρούζους

Η μεγαλύτερη κρίση μετά την πτώση Άσαντ

Η κλιμάκωση της θρησκευτικής βίας στη Σουέιντα συνιστά τη σοβαρότερη κρίση από την ανατροπή του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, τον περασμένο Δεκέμβριο. Πρόκειται για την πιο επικίνδυνη αναζωπύρωση θρησκευτικού μίσους από το τέλος του εμφυλίου πολέμου, δοκιμάζοντας την αντοχή της εύθραυστης μεταβατικής ηγεσίας.

Η εκεχειρία που ανακοινώθηκε επιχειρεί να βάλει τέλος σε ένα νέο κύκλο θρησκευτικών εκτελέσεων και να φέρει σχετική σταθερότητα στη μεταπολεμική Συρία. Ωστόσο, η εύθραυστη ισορροπία μεταξύ των κοινοτήτων και η παρουσία οπλισμένων φατριών καθιστούν το μέλλον της περιοχής αβέβαιο.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ