Μανιάτης: Να πάρει θέση ο Τσίπρας για την πιθανότητα χρεοκοπίας της ΔΕΗ

Αυξάνει την τάση… της πολιτικής κριτικής το ΚΙΝΑΛ στην κυβέρνηση για το θέμα της αρνητικής οικονομικής πορείας της ΔΕΗ.

Ο πρώην υπουργός και τομεάρχης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Μανιάτης κατέθεσε και επίκαιρη ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό καλώντας τον να πάρει θέση« για τραγικά οικονομικά στοιχεία και για την πιθανότητα χρεοκοπίας της ΔΕΗ»

Ο κ. Γιάννης Μανιάτης, μια ημέρα μετά και τις σχετικές δηλώσεις που έκανε, σήμερα κατέθεσε και επίκαιρη ερώτηση για την Ώρα του Πρωθυπουργού με την οποία ρωτά τον κ.Τσίπρα «εάν προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλίες για να μην χρεοκοπήσει η ΔΕΗ»

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στο κείμενο της επίκαιρης ερώτησης του προς τον Πρωθυπουργό «η μεγαλύτερη ελληνική δημόσια επιχείρηση βρίσκεται ουσιαστικά ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία από τις πολιτικές που ασκήθηκαν από την κυβέρνησή σας και με πλήρη επίγνωση, τόσο δική σας, όσο και των υπουργών σας, για τα δυσμενή αποτελέσματα σε βάρος της από τις συμφωνίες που υπογράψατε».

Υποστηρίζει ότι «το αδιέξοδο ξεκίνησε όταν δεσμευτήκατε με μηδενικό αντάλλαγμα η ΔΕΗ να εκχωρήσει το 50% των πελατών, άρα το 50% των εσόδων και των κερδών της. Είναι προφανές ότι καμία εταιρεία δεν μπορεί να επιβιώσει όταν έχει τα μισά κέρδη, αλλά τον ίδιο αριθμό χρεών, δανείων, μισθολογικού κόστους, άλλων υποχρεώσεων. Το προδιαγεγραμμένο αυτό αδιέξοδο επιτάθηκε από τις πολιτικές της κυβέρνησής σας περί χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας (ΝΟΜΕ) και ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ, που κόστισαν στην εταιρεία πάνω από 1 δις €.

Η αποκάλυψη ότι η εταιρεία το 2018 λειτούργησε με ζημίες που ξεπερνούν τα 900.000.000€, όταν μόλις πριν 4 χρόνια παρουσίαζε κέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων, αποτελεί το κραυγαλέο δείγμα πολιτικής και διαχειριστικής τραγωδίας της κυβέρνησής σας.

Η ιδεοληπτική και κομματικά καθοδηγούμενη διοίκηση της εταιρείας οδήγησε επιπλέον σε υπερδιπλασιασμό των χρεών των πολιτών προς την εταιρεία, στη λογική του κινήματος «δεν πληρώνω», που κι εσείς ο ίδιος ενισχύσατε. Η εκπόνηση εδώ κι έναν χρόνο με ανάθεση στη McKinsey από τη ΔΕΗ, του Επιχειρησιακού Σχεδίου διάσωσής της, παραμένει στα συρτάρια, χωρίς καμία δημόσια κοινοβουλευτική ή άλλη πολιτική διαβούλευση. Ακόμη χειρότερα, διαρρέουν φήμες περί πρόθεσης για αύξηση των τιμολογίων προς τους πολίτες, γεγονός ηθικά και πολιτικά απαράδεκτο»

Πηγή: www.newsit.gr

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ