5 Δεκεμβρίου 2025

Μακαρόνια με πέστο καρυδιού και μαϊντανού


Τα μακαρόνια με πέστο καρυδιού και μαϊντανού είναι ένα πιάτο γεμάτο αρώματα και γεύσεις, ιδανικό για τους λάτρεις της μεσογειακής κουζίνας. Το πέστο καρυδιού με φρέσκο μαϊντανό δίνει μια ανατρεπτική εναλλακτική στην κλασική συνταγή, με πιο γήινη και γεμάτη γεύση. Ετοιμάζεται γρήγορα, χωρίς περίπλοκα υλικά – ιδανικό για ένα χορταστικό μεσημεριανό ή βραδινό.

Χρόνος Προετοιμασίας

  • Προετοιμασία: 10 λεπτά

  • Μαγείρεμα: 10 λεπτά

  • Σύνολο: 20 λεπτά

Υλικά (για 2-3 μερίδες)

Για τα μακαρόνια:

  • 250 γρ. σπαγγέτι ή ζυμαρικά της επιλογής σας

  • Αλάτι για το βράσιμο

Για το πέστο καρυδιού:

  • 1 φλ. φρέσκος μαϊντανός (μόνο τα φύλλα)

  • 1/2 φλ. καρύδια

  • 1/3 φλ. ελαιόλαδο (και επιπλέον για το σερβίρισμα)

  • 1-2 σκελίδες σκόρδο

  • 2 κ.σ. χυμό λεμονιού

  • 3-4 κ.σ. τριμμένη παρμεζάνα (ή διατροφική μαγιά για vegan εκδοχή)

  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Βράσε τα μακαρόνια σε μπόλικο αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Κράτησε 1/4 φλ. από το νερό βρασμού πριν τα σουρώσεις.

  2. Φτιάξε το πέστο:
    Σε μπλέντερ ή πολυκόφτη, ρίξε τον μαϊντανό, τα καρύδια, το σκόρδο, τον χυμό λεμονιού, την παρμεζάνα, αλάτι και πιπέρι. Ξεκίνα το χτύπημα προσθέτοντας το ελαιόλαδο σιγά σιγά μέχρι να αποκτήσεις μια παχύρρευστη, λεία πάστα.

  3. Ανακάτεψε τα ζυμαρικά:
    Βάλε τα στραγγισμένα μακαρόνια ξανά στην κατσαρόλα και πρόσθεσε το πέστο. Αν χρειάζεται, πρόσθεσε λίγο από το νερό βρασμού για να δώσεις μεταξένια υφή.

  4. Σέρβιρε ζεστά με λίγη επιπλέον παρμεζάνα, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο ελαιόλαδο από πάνω.

 Tips

  • Για πιο έντονη γεύση, ψήσε τα καρύδια για 5 λεπτά στον φούρνο ή σε αντικολλητικό τηγάνι πριν τα χρησιμοποιήσεις.

  • Προσαρμόσιμο: Αν δεν έχεις μαϊντανό, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ρόκα ή βασιλικό.

  • Vegan παραλλαγή: Χρησιμοποίησε διατροφική μαγιά αντί για παρμεζάνα.

  • Αποθήκευση: Το πέστο κρατά στο ψυγείο έως και 4 ημέρες σε αεροστεγές βαζάκι, καλυμμένο με λίγο ελαιόλαδο.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ