Τα γεμιστά καλαμάρια είναι ένα από τα πιο εκλεκτά εδέσματα της ελληνικής κουζίνας. Με άρωμα θάλασσας και γέμιση γεμάτη νοστιμιά θα το λατρέψετε.
Ιδανικό για τραπέζι με φίλους ή ως κυρίως πιάτο σε νηστίσιμη περίοδο, προσφέρει πλούσια γεύση χωρίς να βαραίνει. Το άρωμά του από το λεμόνι, το ελαιόλαδο και τα φρέσκα υλικά, θα σε ταξιδέψει απευθείας σε ένα ταβερνάκι δίπλα στη θάλασσα.
Καλαμάρια γεμιστά στο φούρνο – Χρόνος προετοιμασίας
Προετοιμασία: 30’ • Ψήσιμο: 40’ • Συνολικός χρόνος: 1 ώρα και 10 λεπτά
Υλικά (για 4 άτομα)
Για τα καλαμάρια:
-
8 μέτρια καλαμάρια (καθαρισμένα, κρατάμε τα πλοκάμια)
-
1/2 φλ. ελαιόλαδο
-
Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη γέμιση:
-
Τα πλοκάμια από τα καλαμάρια (ψιλοκομμένα)
-
1/2 φλ. ρύζι νυχάκι
-
1 ξερό κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
-
1 σκελίδα σκόρδο (ψιλοκομμένο)
-
2 ώριμες ντομάτες (τριμμένες)
-
2 κ.σ. μαϊντανός (ψιλοκομμένος)
-
1/4 φλ. κρασί λευκό (προαιρετικά)
-
1/3 φλ. ελαιόλαδο
-
Αλάτι, πιπέρι, λίγη ρίγανη
Για το ψήσιμο:
-
1/2 φλ. νερό
-
Χυμός από 1 λεμόνι
-
Ελαιόλαδο έξτρα για ράντισμα
Εκτέλεση
-
Καθαρισμός καλαμαριών:
Πλένουμε καλά τα καλαμάρια, αφαιρούμε τα πλοκάμια και κρατάμε το “σώμα” για γέμισμα. Ψιλοκόβουμε τα πλοκάμια. -
Ετοιμάζουμε τη γέμιση:
Σε αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο. Προσθέτουμε τα πλοκάμια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά.
Ρίχνουμε το ρύζι, ανακατεύουμε, σβήνουμε με το κρασί (αν χρησιμοποιούμε) και προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, τον μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και ρίγανη. Μαγειρεύουμε για 8-10 λεπτά να απορροφηθούν τα υγρά. Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς. -
Γεμίζουμε τα καλαμάρια:
Με ένα κουταλάκι γεμίζουμε κάθε καλαμάρι μέχρι τα 3/4 (ώστε να μην σκάσει στο ψήσιμο). Κλείνουμε με οδοντογλυφίδα. -
Ψήσιμο:
Τοποθετούμε τα γεμιστά καλαμάρια σε ταψί. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού και προσθέτουμε 1/2 φλ. νερό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 35-40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα.
Tips
-
Αν θέλεις πιο πλούσια γεύση, μπορείς να προσθέσεις λίγη φέτα ή ψιλοκομμένα ντοματίνια στη γέμιση.
-
Συνοδεύονται υπέροχα με πατάτες φούρνου, σαλάτα ή πουρέ.
-
Αν προτιμάς πιο μελωμένο αποτέλεσμα, σκέπασε το ταψί με αλουμινόχαρτο στην αρχή του ψησίματος και αφαίρεσέ το στα τελευταία 10 λεπτά.

