Ρωσική υπηκοότητα στο άψε σβήσε για τους Ουκρανούς αποφάσισε ο Πούτιν – Αντιδράσεις στη χώρα

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν αποφάσισε με διάταγμα να δώσει την δυνατότητα στους κατοίκους της ανατολικής Ουκρανίας να αποκτήσουν την ρωσική υπηκοότητα με απλουστευμένες διαδικασίες.

Σύμφωνα με την απόφαση του προέδρου Πούτιν, το διάταγμα, το κείμενο του οποίου αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Κρεμλίνου, αναφέρει ότι πρόσωπα που μένουν μόνιμα σε διάφορες περιοχές του Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ της Ουκρανίας μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για να αποκτήσουν με απλουστευμένες διαδικασίες την ρωσική υπηκοότητα.

Παράλληλα επισημαίνεται ότι αυτή η απόφαση ελήφθη «με σκοπό την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών του πολίτη». Το κείμενο περιγράφει αναλυτικά την διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για την απόκτηση της ρωσικής υπηκοότητας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Παύλο Κλίμκιν όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, καταδίκασε την απόφαση αυτή του Βλαντιμίρ Πούτιν για την χορήγηση ρωσικών διαβατηρίων στους κατοίκους της ανατολικής Ουκρανίας

Η απόφαση «να δοθούν διαβατήρια στα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη συνιστά συνέχεια της επιθετικότητας και της επέμβασης στις εσωτερικές μας υποθέσεις», έγραψε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών σε ανάρτηση του στο twitter, προειδοποιώντας του Ουκρανούς που ζουν υπό κατοχή να μην υποβάλλουν αιτήσεις για την απόκτηση ρωσικής υπηκοότητας.

Η απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να απλουστεύσει την διαδικασία απόκτησης ρωσικής υπηκοότητας για τους κατοίκους της ανατολικής Ουκρανίας, προκάλεσε την αντίδραση του επιτελείου του νεοεκλεγέντος προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι αλλά και του απερχόμενου προέδρου Πέτρο Ποροσενκο.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, σε ανάρτηση του στην σελίδα του στο Facebook, χαρακτήρισε την απόφαση αυτή του Ρώσου προέδρου ως προετοιμασία του Κρεμλίνου «να προσαρτήσει τον Ντονμπάς ή να δημιουργήσει ένα ρωσικό θύλακο στην Ουκρανία». Ο Ποροσένκο κάλεσε τους διεθνείς εταίρους της Ουκρανίας να καταδικάσουν τις ενέργειες της Ρωσίας και να ενισχύσουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Παράλληλα έδωσε εντολή στο υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας να θέσει προς συζήτηση το θέμα αυτό στον Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στον ΟΑΣΕ και στην ΕΕ.

Σε ανακοίνωση του το επιτελείο του Βολοντίμιρ Ζελέσνκι αναφέρει ότι το διάταγμα αυτό δεν συμβάλλει στην κατάπαυση του πυρός και ότι ο Ζελένσκι προσβλέπει στην ενίσχυση των διπλωματικών πιέσεων αλλά και των κυρώσεων στην Ρωσία σε σχέση με την απόφαση αυτή.

«Με το διάταγμα για την έκδοση ρωσικών διαβατηρίων στους πολίτες της Ουκρανίας οι οποίοι βρίσκονται σε εδάφη που δεν ελέγχονται προσωρινά από το κράτος μας, η Ρωσική Ομοσπονδία παραδέχθηκε την ευθύνη που έχει ως κράτος κατακτητής- αναφέρεται στην ανακοίνωση του επιτελείου του Ζελένσκι η οποία αναρτήθηκε στο μέσο κοινωνικής Telegram. «Η Ουκρανία -συνεχίζει η ανακοίνωση- προσβλέπει στην υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας στο ζήτημα της υπεράσπισης των συμφερόντων, των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των Ουκρανών πολιτών στα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη και προσβλέπει στην ενίσχυση των διπλωματικών πιέσεων και κυρώσεων κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Πηγή: www.newsit.gr

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ