Παυλόπουλος: Ελευθερία και δημοκρατία είναι εύθραυστα αγαθά


Τον χώρο ιστορικής μνήμης 1941-1944 (Κοραή 4) επισκέφθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

«Τα ονόματα πάνω στους τοίχους αυτού του κτιρίου, τα ονόματα των κρατουμένων κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής, μας θυμίζουν και πρέπει να μας θυμίζουν πάντα τη δύναμη της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Ας μην ξεχνάμε ότι ελευθερία και δημοκρατία είναι εύθραυστα αγαθά και πρέπει να τα υπερασπιζόμαστε πάντοτε. Τίποτα από αυτά δεν είναι δεδομένο», τόνισε.

«Και αυτό πρέπει να το συλλογιζόμαστε ιδίως σήμερα, τώρα που άρχισε η προεκλογική περίοδος για τις ευρωεκλογές» επισήμανε ο κ. Παυλόπουλος, για να συμπληρώσει: «Η ετυμηγορία των Ευρωπαίων και ιδίως ημών των Ελλήνων, ως Ευρωπαίων, πρέπει να είναι τέτοια ώστε να μην επιτρέψουμε στα μορφώματα του λαϊκισμού, τα οποία εμφανίζονται και ως νοσταλγοί εκείνης της εφιαλτικής εποχής, να υπονομεύσουν -όπως θέλουν – το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και, ταυτοχρόνως, να υπονομεύσουν την ευρωπαϊκή δημοκρατία και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό».

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας περιηγήθηκε στον χώρο όπου λειτουργούσαν τα κρατητήρια της Κομαντατούρ (Kommandatur) επί γερμανικής κατοχής.

Μετά το τέλος της ξενάγησης, ο κ. Παυλόπουλος υπέγραψε στο Βιβλίο Επισκεπτών σημειώνοντας: «Τόπος μνήμης, τόπος περισυλλογής. Να θυμόμαστε τι σημαίνει ελευθερία και δημοκρατία και να μην αφήσουμε μορφώματα που τις απειλούν να υπονομεύσουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα».

Τον κ. Παυλόπουλο συνόδευσε ο Χριστόφορος Σαρδελής, πρόεδρος του ΔΣ της Εθνικής Ασφαλιστικής, η οποία το 1991, όταν συμπλήρωσε τα 100 χρόνια λειτουργίας, υπέβαλε αίτημα στο υπουργείο Πολιτισμού και ο χώρος κηρύχθηκε ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ