Τη δημιουργία Εξεταστικής Επιτροπής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ θα παρουσιάσει ως τη μόνη θεσμική και αποτελεσματική οδό για να διαλευκανθεί η υπόθεση, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη σημερινή του τοποθέτηση στη Βουλή.
Η συζήτηση αναμένεται να διεξαχθεί σε πολωμένο πολιτικό κλίμα, με αυξημένες εντάσεις τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την αντιπολίτευση. Η σημερινή συνεδρίαση θα αποτελέσει τον πρόλογο στη συνεδρίαση της Τετάρτης, όπου θα εξεταστούν οι προτάσεις ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής.
Τι θα υποστηρίξει ο πρωθυπουργός
Στην ομιλία του, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να υπογραμμίσει πως η υπάρχουσα δικογραφία από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία δεν περιέχει στοιχεία που να τεκμηριώνουν ποινικές ευθύνες για τους πρώην υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη.
Θα επιμείνει ότι η Εξεταστική Επιτροπή αποτελεί το κατάλληλο θεσμικό εργαλείο για να φωτιστούν οι χρόνιες παθογένειες του οργανισμού και να διατυπωθούν ρεαλιστικές προτάσεις για τη βελτίωση της διαδικασίας χορήγησης αγροτικών επιδοτήσεων.
Παράλληλα, θα καλέσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης να στηρίξουν την κυβερνητική πρόταση, σημειώνοντας ότι αν προκύψουν επιβαρυντικά στοιχεία, τότε μπορεί να εξεταστεί και η σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής.
Ενάντια στην «πολιτική τοξικότητα»
Ο πρωθυπουργός θα αναδείξει τη διαχρονική φύση των προβλημάτων του ΟΠΕΚΕΠΕ, τονίζοντας ότι απαιτείται συλλογική ανάληψη ευθυνών από όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Σύμφωνα με συνεργάτες του, θα επιτεθεί στην αντιπολίτευση κατηγορώντας την ότι κινείται με μοναδικό γνώμονα την πολιτική φθορά της κυβέρνησης και όχι την ουσιαστική επίλυση των προβλημάτων.
Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να προτάξει την ανάγκη διατήρησης της θεσμικής σοβαρότητας και να απορρίψει τον διχαστικό λόγο, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από διεθνή ρευστότητα και κινδύνους.
Η αντιπαράθεση με το ΠΑΣΟΚ
Ιδιαίτερη έμφαση θα δώσει στην πολιτική σύγκρουση με το ΠΑΣΟΚ, ακολουθώντας το στίγμα των χθεσινών δηλώσεων του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη. Ο τελευταίος είχε ζητήσει από τον Νίκο Ανδρουλάκη να δώσει εξηγήσεις για τυχόν εμπλοκή στελεχών του κόμματος σε αμφισβητούμενες αγροτικές ενισχύσεις, αφήνοντας αιχμές για πολιτική υποκρισία.
Η στρατηγική της ΝΔ
Για την κυβέρνηση, η κρίσιμη μάχη είναι η σημερινή. Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο η ΝΔ να μην συμμετάσχει στην ψηφοφορία της Τετάρτης για τις προτάσεις της αντιπολίτευσης. Το επιχείρημα είναι ότι η επιμονή σε μια προανακριτική πρόταση – η οποία είναι γνωστό εκ των προτέρων πως δεν θα εγκριθεί – αποτελεί επικοινωνιακή τακτική για να κατηγορηθεί η κυβέρνηση για συγκάλυψη.
«Η αντιπολίτευση κατηγορεί για βιασύνη, ενώ η ίδια επισπεύδει διαδικασίες χωρίς νομική ή πολιτική βάση», σημείωσε ο κ. Μαρινάκης, καταλογίζοντας σκοπιμότητες και πολιτικό παιχνίδι εντυπώσεων.

