5 Δεκεμβρίου 2025

Κις λορέν με μπέικον, ντοματίνια και τυρί


Αυτή η λαχταριστή Κις λορέν είναι ένας γευστικός ύμνος στη γαλλική κουζίνα, εμπλουτισμένος με ελληνική νοστιμιά. Τραγανή ζύμη βουτύρου, αρωματικό μπέικον, ζουμερά ντοματίνια και πλούσιο λιωμένο τυρί δημιουργούν έναν ακαταμάχητο συνδυασμό. Είτε τη σερβίρετε για brunch, κυρίως γεύμα ή ένα ιδιαίτερο δείπνο, αυτή η κις θα κλέψει τις εντυπώσεις!

Χρόνος προετοιμασίας:

  • Προετοιμασία: 20 λεπτά

  • Ψήσιμο: 40 λεπτά

  • Σύνολο: Περίπου 1 ώρα

 Υλικά:

Για τη βάση (τάρτα):

  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • 125 γρ. βούτυρο παγωμένο, κομμένο σε κυβάκια

  • 1 αυγό

  • 2-3 κ.σ. κρύο νερό

  • 1 πρέζα αλάτι

Για τη γέμιση:

  • 200 γρ. μπέικον, κομμένο σε κυβάκια

  • 150 γρ. ντοματίνια κομμένα στη μέση

  • 150 γρ. τριμμένο τυρί (γκρυγιέρ, γραβιέρα ή ένταμ)

  • 3 αυγά

  • 200 ml κρέμα γάλακτος

  • 100 ml γάλα

  • Αλάτι, πιπέρι

  • Λίγο φρέσκο θυμάρι ή βασιλικό (προαιρετικά)

 Εκτέλεση:

1. Ετοιμασία της βάσης:

  1. Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι.

  2. Προσθέτουμε το παγωμένο βούτυρο και τρίβουμε με τα δάχτυλα μέχρι να γίνει σαν ψίχουλα.

  3. Προσθέτουμε το αυγό και λίγο-λίγο το κρύο νερό μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιογενής ζύμη.

  4. Τυλίγουμε σε μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.

2. Προετοιμασία της γέμισης:

  1. Σοτάρουμε το μπέικον σε αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να γίνει τραγανό.

  2. Σε μπολ, χτυπάμε τα αυγά, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το γάλα, το αλάτι, το πιπέρι και το τυρί.

3. Συναρμολόγηση & ψήσιμο:

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C (αντιστάσεις).

  2. Ανοίγουμε τη ζύμη και την απλώνουμε σε ταρτιέρα διαμέτρου 24-26 εκ.

  3. Τρυπάμε ελαφρώς τη βάση με ένα πιρούνι και ψήνουμε “τυφλό” για 10 λεπτά (με βάρος/όσπρια).

  4. Αφαιρούμε το βάρος και προσθέτουμε το μπέικον, τα ντοματίνια και το μείγμα αυγών.

  5. Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει και να σταθεροποιηθεί το μείγμα.

Tips:

  • Αν θες πιο τραγανή βάση, προψήσε τη για 5-10 λεπτά παραπάνω πριν βάλεις τη γέμιση.

  • Μπορείς να προσθέσεις λίγη μουστάρδα στη βάση για έξτρα γεύση.

  • Δοκίμασέ το και με τυρί φέτα ή κατσικίσιο για πιο μεσογειακή γεύση.

  • Τρώγεται ζεστό αλλά είναι ακόμα καλύτερο σε θερμοκρασία δωματίου.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ