Το σορμπέ βερίκοκο είναι το απόλυτο επιδόρπιο για τις ζεστές καλοκαιρινές ημέρες. Με φυσική γλυκύτητα και έντονο άρωμα φρούτου, αποτελεί μια ανάλαφρη και δροσερή εναλλακτική στο παγωτό, ιδανική για όσους αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά ή προτιμούν κάτι ελαφρύτερο. Φτιάχνεται εύκολα, με ελάχιστα υλικά και πολύ φρουτένια γεύση.
Σορμπέ βερίκοκο – Χρόνος προετοιμασίας
-
Προετοιμασία: 15 λεπτά
-
Μαγείρεμα: 10 λεπτά
-
Πάγωμα: 4–5 ώρες
-
Συνολικός χρόνος: περίπου 5 ώρες
Υλικά (για περίπου 6 μερίδες)
-
800 γρ. ώριμα βερίκοκα (χωρίς κουκούτσια)
-
150 γρ. ζάχαρη
-
150 ml νερό
-
2 κ.σ. χυμό λεμονιού
-
(προαιρετικά) 1 κ.γ. λικέρ βερίκοκο ή βανίλια για επιπλέον άρωμα
Εκτέλεση
-
Ετοιμασία σιροπιού: Σε μικρή κατσαρόλα, ζέστανε τη ζάχαρη με το νερό μέχρι να λιώσει εντελώς η ζάχαρη και να δημιουργηθεί ένα ελαφρύ σιρόπι (5-6 λεπτά). Άφησέ το να κρυώσει.
-
Επεξεργασία φρούτων: Πλύνε καλά τα βερίκοκα, αφαίρεσε τα κουκούτσια και κόψ’ τα στα τέσσερα.
-
Πολτοποίηση: Βάλε τα βερίκοκα στο μπλέντερ μαζί με το χυμό λεμονιού και χτύπα μέχρι να γίνει ένας λείος πολτός.
-
Ανακάτεμα: Πρόσθεσε το κρύο σιρόπι (και το λικέρ ή τη βανίλια αν χρησιμοποιείς) και ανακάτεψε ξανά.
-
Πάγωμα: Ρίξε το μείγμα σε ένα μεταλλικό ή πλαστικό δοχείο. Βάλε το στην κατάψυξη.
-
Ανακάτεμα κατά την κατάψυξη: Αν δεν έχεις παγωτομηχανή, ανακάτεψε το μείγμα κάθε 30-45 λεπτά με ένα πιρούνι ή σύρμα για 3-4 ώρες ώστε να σπάσουν οι κρύσταλλοι και να αποκτήσει βελούδινη υφή.
-
Σερβίρισμα: Άφησέ το εκτός κατάψυξης για 5 λεπτά πριν το σερβίρεις για να μαλακώσει λίγο.
Tips για τέλειο σορμπέ
-
Διάλεξε ώριμα, γλυκά βερίκοκα – θα δώσουν την καλύτερη γεύση.
-
Για πιο μαλακή υφή, μπορείς να προσθέσεις 1-2 κ.σ. μέλι ή σιρόπι αγαύης.
-
Αν έχεις παγωτομηχανή, το αποτέλεσμα θα είναι ακόμα πιο κρεμώδες.
-
Σέρβιρε με φρέσκα φύλλα δυόσμου ή λίγο ξύσμα λεμονιού για extra φρεσκάδα.

