5 Δεκεμβρίου 2025

Χταποδοκεφτέδες – Ο τέλειος μεζές του καλοκαιριού


Οι χταποδοκεφτέδες είναι από τους πιο γευστικούς θαλασσινούς μεζέδες της ελληνικής κουζίνας. Μοσχοβολούν θάλασσα και καλοκαίρι, ενώ ταιριάζουν απόλυτα με ένα ποτήρι ούζο ή λευκό κρασί. Εμπνευσμένοι από τα νησιά του Αιγαίου, αυτοί οι τραγανοί κεφτέδες με χταπόδι αποτελούν έναν μοναδικό συνδυασμό θαλασσινής νοστιμιάς και παραδοσιακής τεχνικής. Ιδανικοί για μεζέ στο τραπέζι, αλλά και για πιο ιδιαίτερες περιστάσεις!

Χταποδοκεφτέδες – Χρόνος προετοιμασίας

  • Προετοιμασία: 30 λεπτά

  • Μαγείρεμα: 20 λεπτά

  • Σύνολο: 50 λεπτά

Υλικά (για 15–18 χταποδοκεφτέδες)

  • 1 χταπόδι (περίπου 1 κιλό)

  • 1 μικρό κρεμμύδι ξερό (τριμμένο)

  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια (ψιλοκομμένα)

  • 1/2 φλ. μαϊντανός ψιλοκομμένος

  • 1 κ.σ. δυόσμος ψιλοκομμένος (ή 1/2 κ.γ. ξερός)

  • 1 κ.γ. ρίγανη

  • 1 αυγό

  • 1 φλ. φρυγανιά τριμμένη (ή ψίχα ψωμιού)

  • 1 κ.σ. ξύδι

  • Αλάτι & πιπέρι

  • Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

  • Προαιρετικά: 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη

Εκτέλεση:

  1. Βράσιμο: Βράζουμε το χταπόδι (χωρίς νερό) σε χαμηλή φωτιά για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει. Αφήνουμε να κρυώσει.

  2. Ψιλοκόψιμο: Ψιλοκόβουμε το βρασμένο χταπόδι σε πολύ μικρά κομμάτια ή το περνάμε μια φορά από χοντρό μούλτι.

  3. Ανακάτεμα: Σε μπολ βάζουμε το χταπόδι, τα κρεμμύδια, το μαϊντανό, τον δυόσμο, το αυγό, το ξύδι, τη ρίγανη και τη φρυγανιά. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε σκόρδο αν θέλουμε.

  4. Ζύμωμα: Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε ένα σφιχτό μείγμα. Αν είναι πολύ υγρό, προσθέτουμε λίγη φρυγανιά.

  5. Σχηματισμός: Πλάθουμε σε κεφτέδες και τους βάζουμε για 20 λεπτά στο ψυγείο για να σφίξουν.

  6. Τηγάνισμα: Τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν καλά από όλες τις πλευρές.

  7. Σερβίρισμα: Τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί και σερβίρουμε ζεστούς με φέτες λεμονιού.

 Tips:

  • Μπορείς να αντικαταστήσεις μέρος της φρυγανιάς με πουρέ πατάτας για πιο μαλακή υφή.

  • Για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα, ψήσε τους στον φούρνο στους 200°C για 20 λεπτά (γυρίζοντάς τους στα μισά).

  • Συνδυάζονται ιδανικά με σάλτσα γιαουρτιού ή σως με ταχίνι και λεμόνι.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ