Αν αγαπάτε τη σπιτική πίτσα αλλά θέλετε κάτι διαφορετικό, αυτή η συνταγή θα σας ενθουσιάσει. Το σύγκλινο – παραδοσιακό καπνιστό χοιρινό της Μάνης – συνδυάζεται ιδανικά με πλούσιο κασέρι και αυγά που ψήνονται στον φούρνο πάνω στη ζύμη. Μια πίτσα με γήινα αρώματα και έντονο χαρακτήρα, ιδανική για brunch, κυριακάτικο τραπέζι ή γευστικό βραδινό.
Χρόνος Προετοιμασίας:
Προετοιμασία: 20 λεπτά
Ψήσιμο: 12-15 λεπτά
Συνολικός χρόνος: 35 λεπτά
Υλικά (για 1 μεγάλη πίτσα):
1 έτοιμη ζύμη πίτσας (ή σπιτική)
100 γρ. σύγκλινο, κομμένο σε μικρές φέτες
150 γρ. κασέρι, τριμμένο
2 αυγά
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μικρό κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες (προαιρετικά)
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ρίγανη ή θυμάρι (για το τελείωμα)
Εκτέλεση:
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 220°C, στον αέρα.
Απλώστε τη ζύμη σε λαδόκολλα πάνω σε ταψί ή πέτρα πίτσας.
Ραντίστε με το ελαιόλαδο και απλώστε το τριμμένο κασέρι σε όλη την επιφάνεια.
Τοποθετήστε πάνω το σύγκλινο και το κρεμμύδι (αν χρησιμοποιείτε).
Με ένα κουτάλι, σχηματίστε 2 μικρές “φωλιές” και σπάστε προσεκτικά από ένα αυγό σε κάθε μία.
Πασπαλίστε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγη ρίγανη.
Ψήστε για 12-15 λεπτά μέχρι να λιώσει το τυρί, να ψηθούν τα αυγά και να ροδίσει η ζύμη.
Σερβίρετε ζεστή, ιδανικά με λίγη ρόκα στο πλάι ή ντοματίνια.
Tips:
Αν θέλετε τα αυγά μελάτα, προσθέστε τα 5 λεπτά πριν τελειώσει το ψήσιμο.
Το κασέρι μπορεί να συνδυαστεί και με γραβιέρα ή μοτσαρέλα για πιο σύνθετη γεύση.
Το σύγκλινο είναι δυνατό αλλαντικό – μη βάλετε υπερβολική ποσότητα.

