Το καλοκαίρι είναι η εποχή που η φύση μας προσφέρει απλόχερα τα πιο ζουμερά, γλυκά και πολύχρωμα φρούτα. Ροδάκινα, φράουλες, βατόμουρα και βερίκοκα πρωταγωνιστούν σε κάθε τραπέζι, εμπνέοντας γλυκά που ξεχειλίζουν από αρώματα και φρεσκάδα.
Μια γκαλέτ – η γαλλική, ρουστίκ τάρτα χωρίς ταλαιπωρία – είναι ο ιδανικός τρόπος να αξιοποιήσεις αυτά τα φρούτα σε ένα γλυκό που συνδυάζει τη νοστιμιά με την απλότητα. Με τραγανή ζύμη, ακανόνιστες άκρες και καρδιά γεμάτη χρώματα και γεύση, η καλοκαιρινή γκαλέτ είναι το τέλειο επιδόρπιο για κάθε περίσταση: από απογευματινό καφέ μέχρι δείπνο στη βεράντα.
Γκαλέτ – Χρόνος προετοιμασίας
-
Προετοιμασία: 30 λεπτά
-
Ξεκούραση ζύμης: 30 λεπτά
-
Ψήσιμο: 40–45 λεπτά
-
Συνολικός χρόνος: ~1 ώρα και 45 λεπτά
Υλικά
Για τη ζύμη:
-
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-
150 γρ. βούτυρο παγωμένο, κομμένο σε κύβους
-
1 κ.σ. ζάχαρη
-
1/4 κ.γ. αλάτι
-
60–80 ml παγωμένο νερό
Για τη γέμιση:
-
2 ροδάκινα, κομμένα σε λεπτές φέτες
-
1 φλιτζάνι βατόμουρα ή μύρτιλα
-
1/2 φλιτζάνι φράουλες, κομμένες στα δύο
-
2 κ.σ. ζάχαρη καστανή
-
1 κ.σ. κορν φλάουρ
-
1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
-
Ξύσμα από 1/2 λεμόνι
Για την επικάλυψη:
-
1 αυγό χτυπημένο (για άλειμμα)
-
1 κ.σ. ζάχαρη (για πασπάλισμα)
-
Προαιρετικά: λίγη σκόνη αμυγδάλου ή τριμμένο μπισκότο για να απορροφήσει τα υγρά
Εκτέλεση
-
Ετοιμάζεις τη ζύμη:
Σε ένα μπολ, ρίξε το αλεύρι, το αλάτι και τη ζάχαρη. Πρόσθεσε το παγωμένο βούτυρο και με τα δάχτυλα ή ένα μαχαίρι ζαχαροπλαστικής τρίψε το βούτυρο μέχρι να σχηματιστούν ψίχουλα. Πρόσθεσε σταδιακά το παγωμένο νερό και ζύμωσε μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη που δεν κολλάει. Πλάσε σε δίσκο, τύλιξέ τη με μεμβράνη και άφησέ τη στο ψυγείο για 30 λεπτά. -
Ετοιμάζεις τη γέμιση:
Σε ένα μπολ, ανακάτεψε τα φρούτα με τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ, τη βανίλια και το ξύσμα λεμονιού. Άφησέ τα στην άκρη για 10 λεπτά. -
Συναρμολόγηση:
Προθέρμανε τον φούρνο στους 180°C. Άνοιξε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια σε κύκλο περίπου 30 εκ. Πασπάλισε στο κέντρο λίγη σκόνη αμυγδάλου (προαιρετικά) και στρώσε τη γέμιση αφήνοντας περιθώριο 4-5 εκ. γύρω γύρω. -
Διπλώνεις τις άκρες:
Τύλιξε τις άκρες της ζύμης προς τα μέσα πάνω από τα φρούτα, δημιουργώντας “πτυχές”. Άλειψε τις άκρες με το αυγό και πασπάλισε λίγη ζάχαρη. -
Ψήνεις:
Μετέφερε προσεκτικά τη γκαλέτ σε ταψί με λαδόκολλα. Ψήσε για 40–45 λεπτά μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα η ζύμη και να καραμελώσουν τα φρούτα. -
Αφήνεις να κρυώσει:
Άφησε τη γκαλέτ να σταθεί τουλάχιστον 15 λεπτά πριν την κόψεις.
Tips
-
Σέρβιρε με παγωτό βανίλια ή γιαούρτι για απόλυτη απόλαυση.
-
Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και άλλα φρούτα όπως βερίκοκα, κεράσια ή δαμάσκηνα.
-
Η γκαλέτ είναι ακόμα πιο νόστιμη την επόμενη μέρα – αν μείνει!
-
Αν δεν έχεις κορν φλάουρ, μπορείς να το αντικαταστήσεις με σιμιγδάλι ή λίγο αλεύρι.

