Οι μελιτζάνες είναι από τα πιο χαρακτηριστικά υλικά της μεσογειακής κουζίνας, με πλούσια γεύση και ευελιξία στην παρασκευή. Συνδυασμένες με μια αρωματική σάλτσα ντομάτας και λιωμένο τυρί, μετατρέπονται σε ένα πιάτο που ζεσταίνει την ψυχή και ξυπνά παιδικές αναμνήσεις – είτε θυμίζει μαμαδίστικο φαγητό, είτε μια βραδιά με ιταλικές μυρωδιές.
Η σημερινή συνταγή είναι ιδανική για το τραπέζι της Κυριακής, αλλά και για ένα καθημερινό comfort food χωρίς πολλά υλικά. Χορταστική, ζουμερή και απολαυστικά τυρένια, αυτή η συνταγή για μελιτζάνες φούρνου με σάλτσα ντομάτας και λιωμένο τυρί θα γίνει από τις αγαπημένες σου.
Μελιτζάνες φούρνου – Χρόνος προετοιμασίας
-
Προετοιμασία: 20 λεπτά
-
Μαγείρεμα: 45 λεπτά
-
Συνολικός χρόνος: 1 ώρα και 5 λεπτά
Υλικά (για 4 άτομα)
Για τις μελιτζάνες:
-
3 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες
-
Ελαιόλαδο
-
Αλάτι, πιπέρι
Για τη σάλτσα ντομάτας:
-
2-3 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες ή 400 γρ. κονκασέ
-
2 κ.σ. ελαιόλαδο
-
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
-
1/2 κ.γ. ζάχαρη
-
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
-
Λίγα φύλλα βασιλικού ή ρίγανη
Για το ψήσιμο:
-
200 γρ. τυρί μοτσαρέλα τριμμένη (ή άλλο που λιώνει: κασέρι, γραβιέρα, γκούντα)
-
50 γρ. παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι (προαιρετικά, για το τελείωμα)
Εκτέλεση
-
Ετοιμάζεις τις μελιτζάνες:
Κόψε τις μελιτζάνες σε χοντρές ροδέλες ή φέτες κατά μήκος. Αλατίζεις και αφήνεις για 20 λεπτά να “ιδρώσουν” και να φύγει η πικράδα. Ξέπλυνέ τις και σκούπισέ τις με απορροφητικό χαρτί. Ψήσε τις με λίγο ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι ή στο φούρνο μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. -
Ετοιμάζεις τη σάλτσα ντομάτας:
Σοτάρεις σε κατσαρολάκι το κρεμμύδι και το σκόρδο με το ελαιόλαδο. Προσθέτεις τις ντομάτες, τη ζάχαρη, αλατοπίπερο και σιγοβράζεις για 15–20 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα. Τελειώνεις με τα φρέσκα μυρωδικά. -
Συναρμολόγηση στο ταψί:
Σε ένα πυρίμαχο σκεύος ή ταψί, απλώνεις λίγη σάλτσα στον πάτο. Κάνεις στρώσεις με μελιτζάνες, σάλτσα και τυρί, επαναλαμβάνοντας μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Τελειώνεις με τυρί στην κορυφή. -
Ψήσιμο:
Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 25–30 λεπτά, μέχρι να λιώσει καλά το τυρί και να πάρει χρυσαφί χρώμα. -
Αναμονή & Σερβίρισμα:
Άφησέ το να “σταθεί” 10 λεπτά εκτός φούρνου πριν το κόψεις – θα είναι πιο σταθερό και νόστιμο.
Tips
-
Αν θέλεις πιο ελαφρύ αποτέλεσμα, ψήσε τις μελιτζάνες αντί να τις τηγανίσεις.
-
Για πλουσιότερη γεύση, μπορείς να προσθέσεις φέτες από ζαμπόν ή παστράμι ανάμεσα στις στρώσεις.
-
Συνόδευσε με τραγανό ψωμί ή πράσινη σαλάτα.
-
Αν σου περισσέψει, ζεσταίνεται υπέροχα και την επόμενη μέρα!

