Ξέχνα τα χρήματα, η γυμναστική σε κάνει πιο ευτυχισμένη


Λένε ότι τα χρήματα δε φέρνουν την ευτυχία, αλλά σίγουρα έχεις φανταστεί τι θα έκανες αν είχες αρκετά. Ή έστω αν πήγαινες την επόμενη μέρα στο γραφείο και σου έκαναν την αύξηση που τόσο καιρό ζητάς.

Μη γελιόμαστε. Τα χρήματα κάνουν τη ζωή καλύτερη. Ειδικά, σε δύσκολες εποχές, όπως τώρα. Μια μελέτη όμως έρχεται να αλλάξει κάποια δεδομένα: Η άσκηση μπορεί να σε κάνει πιο ευτυχισμένη από τα χρήματα!
Στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Lance, επιστήμονες του Yale και της Οξφόρδης μελέτησαν τη σχέση φυσικής άσκησης και ψυχικής υγείας. Τα εκπληκτικά αποτελέσματα συγκεντρώθηκαν σε διάστημα τεσσάρων ετών, έχοντας δείγμα 1,2 εκατομμυρίου Αμερικανών. Αποκάλυψαν ότι η γυμναστική όχι μόνο είχε οφέλη για την υγεία και τη φυσική κατάσταση, αλλά και ψυχικά.

Αυτό ίσως το φανταζόσουν. Ωστόσο, όπως αναφέρει το Business Insider, στην έρευνα διαπιστώθηκε και κάτι ακόμα: Όσοι προπονούνταν αισθάνονταν το ίδιο καλά με όσους δεν έκαναν κάποια φυσική δραστηριότητα. Βέβαια οι δεύτεροι κέρδιζαν περίπου 25.000 δολάρια περισσότερα ετησίως.

Πώς κατέληξαν στο συμπέρασμα αυτό;
Στη μελέτη οι ερευνητές κατέγραψαν τα ετήσια εισοδήματα των συμμετεχόντων. Έπειτα, συνέκριναν τον αριθμό των ημερών που τα άτομα αυτά δήλωναν πως είχαν «κακή ψυχική υγεία». Όσοι έκαναν κάποια άσκηση ένιωθαν άσχημα περίπου 35 μέρες το χρόνο. Ενώ αυτοί που δεν δραστηριοποιούνταν σωματικά ανέφεραν κακή ψυχολογία για 53 μέρες.

Μάλιστα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτή η σύνδεση άσκησης-ευτυχίας ίσχυε για κάθε τύπο φυσικής δραστηριότητας. Σύμφωνα με τη μελέτη, ιδιαίτερα ωφέλιμα για την ψυχική υγεία ήταν τα ομαδικά αθλήματα, η ποδηλασία, το αερόμπικ και το γυμναστήριο. Επίσης, η διάρκεια και η συχνότητα, όταν κυμαινόταν στα 45 λεπτά για τρεις έως πέντε φορές την εβδομάδα.

Αντιθέτως, η υπερβολική άσκηση προκαλούσε δυστυχία. Οι συμμετέχοντες που γυμνάζονταν παραπάνω από 3 ώρες ημερησίως, δήλωναν κακή ψυχική κατάσταση συχνότερα από τους σωματικά ανενεργούς.

Η έρευνα μας οδηγεί σε ένα βασικό συμπέρασμα: Πολλές φορές στόχος θεωρούνται τα υλικά αγαθά για μια χαρούμενη ζωή. Ωστόσο, η ευτυχία μπορεί να κρύβεται και σε άλλα πράγματα που δεν κοστίζουν πολύ. Έτσι, την επόμενη φορά που θα στενοχωρηθείς για εκείνη την αύξηση, πήγαινε γυμναστήριο. Ή προπονήσου με τους φίλους σου. Σίγουρα θα νιώσεις ευτυχισμένη.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ