5 Δεκεμβρίου 2025

Μπριζολάκια με σάλτσα παρμεζάνας και αφράτο ρύζι


Αν ψάχνεις ένα πιάτο που συνδυάζει την τρυφερότητα του κρέατος με την πλούσια γεύση της παρμεζάνας, τότε αυτά τα μπριζολάκια με σάλτσα παρμεζάνας και συνοδευτικό αφράτο ρύζι θα γίνουν το αγαπημένο σου κυριακάτικο τραπέζι. Μια κρεμώδης, αρωματική σάλτσα που αγκαλιάζει το κρέας και απογειώνεται με τη νοστιμιά του τυριού, σερβιρισμένη με ζεστό ρύζι που απορροφά κάθε σταγόνα νοστιμιάς.

Μπριζολάκια με σάλτσα παρμεζάνας και αφράτο ρύζι

Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 30 λεπτά
Μερίδες: 4

Υλικά

Για τα μπριζολάκια:

  • 800 γρ. χοιρινά μπριζολάκια ή κομμάτια χωρίς κόκκαλο

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο

  • 1 κ.γ. αλάτι

  • ½ κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι

  • ½ κ.γ. πάπρικα γλυκιά

Για τη σάλτσα παρμεζάνας:

  • 2 κ.σ. βούτυρο

  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες

  • 200 ml κρέμα γάλακτος

  • 100 ml γάλα

  • 100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη

  • ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο

  • Αλάτι & πιπέρι (κατά προτίμηση φρεσκοτριμμένο)

Για το ρύζι:

  • 250 γρ. ρύζι μπασμάτι ή καρολίνα

  • 500 ml νερό ή ζωμός λαχανικών

  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο

  • ½ κ.γ. αλάτι

Εκτέλεση

  1. Προετοιμασία ρυζιού

    • Σε κατσαρολάκι βράσε το νερό/ζωμό με το αλάτι και το ελαιόλαδο.

    • Πρόσθεσε το ρύζι, χαμήλωσε τη φωτιά, σκέπασε και άφησέ το να σιγοβράσει για 12 λεπτά μέχρι να απορροφηθεί το υγρό.

    • Κλείσε τη φωτιά και άφησέ το σκεπασμένο 5 λεπτά.

  2. Μαγείρεμα 

    • Ζέστανε το ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι.

    • Αλατοπιπέρωσε και πασπάλισε τα μπριζολάκια με πάπρικα.

    • Σόταρε σε δυνατή φωτιά για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα και να μαγειρευτούν (ο χρόνος εξαρτάται από το πάχος).

    • Βγάλε τα μπριζολάκια σε πιάτο και σκέπασε με αλουμινόχαρτο για να διατηρηθούν ζεστά.

  3. Σάλτσα παρμεζάνας

  • Στο ίδιο τηγάνι, πρόσθεσε το βούτυρο και σοτάρισε το κρεμμύδι μέχρι να γίνει διάφανο.
  • Ρίξε το σκόρδο και σόταρε για 30 δευτερόλεπτα.
  • Πρόσθεσε την κρέμα γάλακτος, το γάλα και ανακάτεψε απαλά.
  • Ρίξε την παρμεζάνα, το μοσχοκάρυδο και αλατοπίπερο κατά προτίμηση.
  • Σιγόβρασε μέχρι να δέσει η σάλτσα (περίπου 5 λεπτά).
  • Βάλε ξανά τα μπριζολάκια στο τηγάνι και άφησέ τα να σιγομαγειρευτούν 2-3 λεπτά μέσα στη σάλτσα.
  1. Σερβίρισμα

  • Μοίρασε το ρύζι στα πιάτα, τοποθέτησε από πάνω τα μπριζολάκια και περιέχυσε με μπόλικη σάλτσα.
  • Πασπάλισε με λίγη επιπλέον παρμεζάνα ή φρεσκοκομμένο μαϊντανό.

Tips

  • Μπορείς να αντικαταστήσεις το χοιρινό με κοτόπουλο φιλέτο για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα.

  • Για πιο έντονη γεύση, πρόσθεσε λίγη μουστάρδα Dijon στη σάλτσα.

  • Αν θες πιο πυκνή σάλτσα, άφησέ τη να σιγοβράσει λίγο περισσότερο πριν βάλεις τα μπριζολάκια.

  • Το μπασμάτι θα δώσει πιο αρωματικό αποτέλεσμα, ενώ το καρολίνα πιο «ζουμερό» ρύζι.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ