Απήχθη ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στο Καμερούν

O πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλδημοκρατικού Μετώπου (SDF) του Καμερούν, ο βετεράνος πολιτικός Νι Τζον Φρου Ντι, απήχθη σήμερα 27/4 στο Κούμπο, στη μία από τις δύο αγγλόφωνες περιοχές της χώρας που διεκδικούν την ανεξαρτησία τους.

Σε ανακοίνωσή του, εκπρόσωπος του SDF έκανε γνωστό ότι ο Νι Τζον Φρου Ντι απήχθη το πρωί, ενώ παρίστατο σε μια κηδεία. Το κόμμα δεν διευκρίνισε αν οι δράστες είναι αυτονομιστές.

Εδώ και πάνω από έναν χρόνο οι αγγλόφωνοι αυτονομιστές διεξάγουν ένοπλο αγώνα για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους στις επαρχίες του Βορειοδυτικού και Νοτιοδυτικού Καμερούν. Στα τέλη του 2017, μετά από έναν χρόνο κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας, οι αυτονομιστές πήραν τα όπλα ενάντια στην κυβέρνηση. Έκτοτε, οι δύο αυτές περιοχές έχουν γίνει πεδίο ένοπλης αντιπαράθεσης και οι απαγωγές αποτελούν συνηθισμένο φαινόμενο.

Αρκετά μέλη και στελέχη του SDF έχουν γίνει στόχοι τέτοιων επιθέσεων. Ο Φρου Ντι και το SDF –το κυριότερο κόμμα της αντιπολίτευσης απέναντι στον πρόεδρο Πολ Μπίγια, που ιδρύθηκε το 1990– έχουν δηλώσει ότι θα αντιταχθούν στη διάσπαση του Καμερούν. Οι αυτονομιστές είχαν καλέσει σε μποϊκοτάζ των προηγούμενων προεδρικών εκλογών, τον Οκτώβριο του 2018, στο αγγλόφωνο Καμερούν, όμως το SDF συμμετείχε κανονικά.

Ο 77χρονος Φρου Ντι είναι επικεφαλής του SDF από την ημέρα της ίδρυσής του, το 1990. Ήταν υποψήφιος για την προεδρία της χώρας του στις εκλογές του 1992, του 2004 και του 2011 αλλά μποϊκοτάρισε εκείνες του 1997. Στις τελευταίες εκλογές, το 2018, επέλεξε να μην κατέβει ο ίδιος αλλά να δώσει τη θέση του στη νέα γενιά.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ