Από τον Οκτώβριο του 2024 η Ελλάδα είχε καταφέρει να διατηρήσει τον πληθωρισμό στα τρόφιμα σε επίπεδα χαμηλότερα από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Μάλιστα, το διάστημα Δεκέμβριος 2024 – Φεβρουάριος 2025 καταγράφηκαν ακόμη και μειώσεις τιμών, ενώ η θετική αυτή πορεία συνεχίστηκε μέχρι τον Απρίλιο.
Ωστόσο, από τον Μάιο η εικόνα αλλάζει. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα στη χώρα μας ξεπερνά πλέον τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Τον Μάιο η αύξηση ήταν 2,9% έναντι 2,3% στην Ευρωζώνη, τον Ιούνιο 2,5% έναντι 2,3%, ενώ τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat δείχνουν πως και τον Ιούλιο η διαφορά αυτή παραμένει.
Οι ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για τον Ιούλιο προκαλούν ανησυχία:
-
Ελαιόλαδο: +9,5% σε έναν μήνα
-
Πουλερικά: +2,6%
-
Λοιπά τρόφιμα: +3%
Σε ετήσια βάση, οι ανατιμήσεις είναι ακόμη πιο έντονες:
-
Κρέατα: +6,2%
-
Ψάρια: +7%
-
Φρούτα: +19,3%
-
Ζάχαρη: +6,4%
-
Καφές: +16,8%
Τον Ιούνιο η Eurostat κατέγραψε ότι η Ελλάδα είχε:
-
Την υψηλότερη αύξηση στην Ευρωζώνη στο χοιρινό κρέας (+7,6%)
-
Τη 2η μεγαλύτερη στα ψάρια (+7%)
-
Την 6η μεγαλύτερη στο γιαούρτι (+5,4%)
Αν και σε ορισμένα προϊόντα, όπως αρνί, πουλερικά, τυριά και αβγά, η εικόνα είναι καλύτερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, η γενική τάση προκαλεί ανησυχία.
Την ίδια στιγμή, η διεθνής αγορά τροφίμων δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας:
-
Ο δείκτης τροφίμων του ΟΗΕ τον Ιούλιο έφτασε τις 130 μονάδες, 10 περισσότερες από πέρυσι.
-
Ο δείκτης κρεάτων σκαρφάλωσε σε ιστορικό υψηλό στις 127,3 μονάδες.
-
Τα σπορέλαια ανέβηκαν κατά 11 μονάδες σε έναν μήνα, φτάνοντας τις 166,8, υψηλό τριετίας.
-
Τα γαλακτοκομικά, αν και υποχώρησαν ελαφρά, παραμένουν 21 μονάδες πάνω από πέρυσι, κοντά στο ιστορικό τους ρεκόρ.
Με την κυβέρνηση να σχεδιάζει νέα μέτρα στήριξης για τους πολίτες, τα δεδομένα της αγοράς τροφίμων υποδεικνύουν πως η ακρίβεια σε βασικά είδη διατροφής αποτελεί ζήτημα που απαιτεί άμεση αντιμετώπιση.

