Τα κράπφεν είναι λαχταριστά, αφράτα γλυκά που συνήθως γεμίζονται με μαρμελάδα. Στη δική μας εκδοχή, θα τους δώσουμε ένα καλοκαιρινό και φρουτένιο χαρακτήρα, γεμίζοντάς τα με μαρμελάδα από φρούτα του δάσους. Η βελούδινη ζύμη και η δροσερή, γλυκόξινη γεύση της γέμισης δημιουργούν έναν συνδυασμό που δύσκολα αντιστέκεσαι.
Κράπφεν με φρούτα του δάσους – Χρόνος προετοιμασίας
-
Προετοιμασία: 30 λεπτά
-
Ξεκούραση ζύμης: 1 ώρα
-
Τηγάνισμα & γέμισμα: 20 λεπτά
-
Σύνολο: περίπου 1 ώρα και 50 λεπτά
Υλικά (για 12 κομμάτια):
-
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-
70 γρ. ζάχαρη
-
250 ml γάλα χλιαρό
-
20 γρ. φρέσκια μαγιά ή 7 γρ. ξηρή
-
2 αυγά
-
80 γρ. βούτυρο λιωμένο
-
1 πρέζα αλάτι
-
1 βανίλια
-
Ξύσμα 1 λεμονιού
-
Λάδι για τηγάνισμα
-
250 γρ. μαρμελάδα φρούτα του δάσους (ή σπιτική γέμιση)
-
Ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
Εκτέλεση:
-
Ενεργοποίηση μαγιάς: Σε ένα μπολ βάζουμε το χλιαρό γάλα, τη μαγιά και 1 κουταλιά ζάχαρη. Ανακατεύουμε και αφήνουμε 10 λεπτά μέχρι να αφρίσει.
-
Ζύμωμα: Σε μεγάλη λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, την υπόλοιπη ζάχαρη, το αλάτι, τη βανίλια και το ξύσμα λεμονιού. Προσθέτουμε τα αυγά, το λιωμένο βούτυρο και το μείγμα της μαγιάς. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια λεία και ελαστική ζύμη.
-
Ξεκούραση: Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
-
Πλάσιμο: Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο πάχους 1,5 εκ. και κόβουμε κύκλους (περίπου 8 εκ. διάμετρο). Σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσουν άλλα 20 λεπτά.
-
Τηγάνισμα: Ζεσταίνουμε αρκετό λάδι σε μέτρια φωτιά και τηγανίζουμε τους κύκλους ζύμης μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. Τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί.
-
Γέμισμα: Με κορνέ γεμίσματος ή σύριγγα ζαχαροπλαστικής, βάζουμε μαρμελάδα φρούτων του δάσους στο κέντρο κάθε κράπφεν.
-
Τελικό άγγιγμα: Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και σερβίρουμε.
Tips:
-
Μην αφήνετε το λάδι να καίει πολύ, γιατί θα ροδίσουν εξωτερικά πριν ψηθούν μέσα.
-
Για πιο έντονη γεύση, μπορείτε να προσθέσετε λίγες σταγόνες λικέρ φρούτων στη μαρμελάδα.
-
Η σπιτική μαρμελάδα από βατόμουρα, μύρτιλα και φράουλες δίνει καλύτερο αποτέλεσμα από τις έτοιμες.

