Πάσχα: Οι πιο παράξενες παραδόσεις σε όλο τον κόσμο (pics+vids)


Πάσχα: Κάθε χώρα έχει τα δικά της ήθη και έθιμα που είναι συνδεδεμένα με την κουλτούρα και την ιστορία της

Η πιο λαμπρή γιορτή του Χριστιανισμού γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο με φαντασμαγορικές εκδηλώσεις και την αναβίωση εθίμων και παραδόσεων.

Στην Ελλάδα τσουγκρίζουμε αυγά, σουβλίζουμε αρνιά και μαζευόμαστε γύρω από οικογενειακά τραπέζια ακούγοντας -κατά το έθιμο- παραδοσιακή μουσική.

Τα έθιμα του Πάσχα είναι κοινά σε πολλές χώρες, όμως δεν λείπουν ενίοτε και οι παράξενες παραδόσεις…

Δείτε μερικά από τα πιο περίεργα πασχαλινά έθιμα ανά τον κόσμο:

Φλωρεντία

AP/Francesco Bellini

Στη Φλωρεντία το μοναδικό έθιμο του «Scoppio del Carro», κατά το οποίο ανατινάσσεται μια άμαξα, κατά τη διάρκεια του ακούσματος του ύμνου Gloria προσφέρει εντυπωσιακό θέαμα.

Όταν η άμαξα φτάνει μπροστά στο Duomo της Φλωρεντίας, ο επίσκοπος ανάβει με το Άγιο Φως μια ρουκέτα σε σχήμα περιστεριού (Colombina), η οποία ξεκινάει από την Αγία Τράπεζα και φτάνει στην άμαξα, η οποία είναι γεμάτη πυροτεχνήματα. Μόλις η ρουκέτα αγγίζει την άμαξα, τα πυροτεχνήματα ανάβουν και η πλατεία πλημμυρίζει με φως, σε ένα εντυπωσιακό θέαμα.

Σκανδιναβία

Heikki Saukkomaa/Lehtikuva via AP

Τα παιδιά «ζωντανεύουν» τη μάγισσα του Πάσχα, ντύνονται με παλιά ρούχα και κουρέλια και κρατάνε σκουπόξυλα.

Όπως στο Halloween, πηγαίνουν από πόρτα σε πόρτα και ζητούν κέρασμα, δίνοντας ως αντάλλαγμα διακοσμημένα κλαδιά με μπουμπούκια.

Τσεχία – Ουγγαρία – Σλοβακία

Μεγάλη Δευτέρα σύμφωνα με την παράδοση οι άντρες πρέπει να βρέχουν τις γυναίκες τους με αρκετό νερό και στη συνέχεια με χειροποίητα μαστίγια να τις μαστιγώνουν.

Όσο ακραίο και αν φαίνεται σε εμάς για εκείνους το μαστίγωμα έχει συμβολική σημασία καθώς θεωρείται πως με τον τρόπο αυτό βοηθούν τις γυναίκες τους να διατηρήσουν για έναν επιπλέον χρόνο την ομορφιά και την υγεία τους.

Πολωνία

Στην Πολωνία, το έθιμο επιτάσσει… αρνί! Πρόκειται για ένα αρνί από ζάχαρη, το οποίο τοποθετείται στη μέση του εορταστικού τραπεζιού, από το οποίο απουσιάζουν εντελώς τα ζεστά γεύματα. Αντ’ αυτών υπάρχουν βαμμένα αυγά, ψωμιά, κέικ και διάφορων ειδών αλλαντικά.

Γαλλία

Λιγότερο παράξενο είναι το έθιμο που τελείται στην πόλη Χοξ της Γαλλίας. Χιλιάδες αβγά χρησιμοποιούνται για την παρασκευή μιας γιγαντιαίας ομελέτας.

Σύμφωνα με την παράδοση, όταν ο στρατός του Ναπολέοντα ταξίδευε στη Νότια Γαλλία σταμάτησε σε μια μικρή πόλη και έφαγε ομελέτες. Η ομελέτα άρεσε στον Ναπολέοντα τόσο πολύ που ζήτησε από τους κατοίκους να συγκεντρώσουν όλα τα αυγά τους και να φτιάξουν μια γιγάντια ομελέτα για τον στρατό του την επόμενη ημέρα.

Ισπανία

AP/David Ramos

Στη μεσαιωνική πόλη Verges στα βορειανατολικά της Ισπανίας κάθε χρόνο τη Μεγάλη Πέμπτη λαμβάνει χώρα «ο χορός του θανάτου».

Κάτοικοι που φορούν κοστούμια που απεικονίζουν σκελετούς και κουβαλούν κουτιά με στάχτες συμμετέχουν στην πομπή που περιφέρεται στους δρόμους πόλης. Η παρέλαση ξεκινά τα μεσάνυχτα, διαρκεί τρεις ώρες και κορυφώνεται στο κέντρο της πόλης.

Γερμανία

AP/Michael Probst

Στη Γερμανία η παράδοση προβλέπει την καύση των χριστουγεννιάτικων δέντρων μία ημέρα πριν από το Πάσχα. Συμβολίζει τη νίκη της όμορφης και ηλιόλουστης άνοιξης, έναντι των κρύων και γκρίζων ημερών του χειμώνα.

Βερμούδες

AP/Hadi Mizban

Τη Μεγάλη Παρασκευή στις Βερμούδες οι κάτοικοι πετάνε πολύχρωμους χαρταετούς, συμβολίζοντας την Ανάληψη του Χριστού στον ουρανό.

Η ιστορία λέει ότι ένας δάσκαλος χρειαζόταν ένα απλό σύμβολο για να βοηθήσει τους μαθητές του να κατανοήσουν την Ανάληψη. Έτσι, έφτιαξε έναν χαρταετό και τον πέταξε στον ουρανό.

Φιλιππίνες

AP/Pat Roque

Στις Φιλιππίνες δεκάδες πιστοί επιλέγουν ανήμερα της Μ. Παρασκευής να σταυρωθούν, όπως ο Χριστός. Αναπαριστούν το Θείο Δράμα. Καρφώνουν τα χέρια και τα πόδια τους στον σταυρό.

Λατινική Αμερική

Σε ορισμένες χώρες της Λατινικής Αμερικής, κατασκευάζεται ένα ομοίωμα του μαθητή που πρόδωσε τον Ιησού, το οποίο στη συνέχεια καίγεται με φωτιά ή πυροτεχνήματα.

Αν και δεν αποτελεί επίσημο κομμάτι του πασχαλινού λειτουργικού, το έθιμο αυτό αποτελεί μέρος της αναπαράστασης της ιστορίας των Παθών.

Βρετανία και ΗΠΑ

AP /Ross D. Franklin

Την Κυριακή του Πάσχα, στις ΗΠΑ, αλλά και σε πολλές από τις περιοχές της Βόρειας Αγγλίας, ρίχνουν βαμμένα αυγά από τους λόφους, ενώ σε πολλές γειτονιές διοργανώνεται κάτι σαν «κυνήγι θησαυρού» με πασχαλινά αυγά και όποιο παιδί βρει τα περισσότερα κερδίζει

. Στις ΗΠΑ, το έθιμο αυτό πραγματοποιείται συχνά σε επίπεδο έδαφος, με το σπρώξιμο των αυγών με ένα κουτάλι.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ