Sunday Times: Το Brexit ωφελεί τον “νέο IRA”


Το Brexit έχει δώσει στην ιρλανδική εθνικιστική οργάνωση που παραδέχτηκε ότι σκότωσε την δημοσιογράφο Λάιρα ΜακΚί μια ευκαιρία για να επεκτείνει την εκστρατεία της κατά της βρετανικής κυριαρχίας στη Βόρεια Ιρλανδία, αναφέρει η εφημερίδα Sunday Times επικαλούμενη την ηγεσία της οργάνωσης.

Ο Νέος IRA, μια από τις λιγοστές οργανώσεις που αντιτίθενται στην ειρηνευτική συμφωνία του 1998 για τη Βόρεια Ιρλανδία, έχει δηλώσει ότι ένα μέλος του σκότωσε την 29χρονη δημοσιογράφο στο Λόντοντερι την περασμένη εβδομάδα ανοίγοντας πυρ εναντίον της αστυνομίας στη διάρκεια επεισοδίων που παρακολουθούσε η ΜακΚί.

Η δολοφονία, η οποία ακολούθησε μια μεγάλη έκρηξη με παγιδευμένο αυτοκίνητο στο Λόντοντερι τον Ιανουάριο και την οποία η αστυνομία επίσης έχει αποδώσει στην ίδια οργάνωση, έχει προκαλέσει ανησυχίες ότι ολιγάριθμες περιθωριοποιημένες ένοπλες οργανώσεις εκμεταλλεύονται το πολιτικό κενό στην επαρχία και τις εντάσεις που έχουν προκληθεί από την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ.

«Το Brexit έχει αναγκάσει τον IRA να επαναπροσανατολιστεί και έχει υπογραμμίσει πως η Ιρλανδία παραμένει διχοτομημένη. Θα ήταν ασυνεπές εκ μέρους μας να μην εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία. Θέτουμε το θέμα των συνόρων και πάλι στην ατζέντα», δήλωσε ένα από τα μέλη της οργάνωσης στην εφημερίδα.

Σύμφωνα με την Sunday Times, χρειάστηκαν μήνες για να οργανωθεί η συνέντευξη μέσω μυστικών επαφών με εθνικιστές και τους υποστηρικτές τους βόρεια και νότια από το σύνορο. Ο δημοσιογράφος της εφημερίδας οδηγήθηκε στο πίσω μέρος ενός αυτοκινήτου σε μια απόσταση περίπου μιας ώρας από το σημείο της προγραμματισμένης συνάντησης για να γίνει η συνέντευξη.Μεγαλύτερος από τον… παραδοσιακό IRA

Ο Νέος IRA αριθμεί πολύ λιγότερα μέλη σε σχέση με τον IRA, ο οποίος αφοπλίστηκε μετά την ειρηνευτική συμφωνία η οποία έδωσε τέλος σε τρεις δεκαετίες συγκρούσεων ανάμεσα σε κυρίως προτεστάντες υποστηρικτές της συνεχιζόμενης βρετανικής κυριαρχίας στην επαρχία και στους κυρίως καθολικούς υποστηρικτές της ένωσης με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Η οργάνωση σχηματίστηκε το 2012 μετά τη συγχώνευση τριών από τις τέσσερις βασικές εθνικιστικές οργανώσεις–η πρώτη φορά μετά την ειρηνευτική συμφωνία κατά την οποία οι περισσότερες από τις ετερόκλιτες εθνικιστικές οργανώσεις που παραμένουν πιστές στη χρήση βίας συσπειρώνονται κάτω από μια ηγεσία.

Η οργάνωση ευθύνεται και για άλλες επιθέσεις από τότε, ανάμεσά τους και για τη δολοφονία δύο σωφρονιστικών υπαλλήλων σε δύο διαφορετικές επιθέσεις. Η εφημερίδα έγραψε ότι η οργάνωση, η οποία αυτοαποκαλείται ‘IRA’, αρνήθηκε να συζητήσει για τις δυνάμεις της ή για το αν σχεδιάζει να αυξήσει τις ένοπλες και βομβιστικές επιθέσεις.

«Η ένοπλη δράση μας υπηρετεί έναν σκοπό. Έχει συμβολικό και προπαγανδιστικό χαρακτήρα. Κάνει γνωστό στον κόσμο ότι στη Βόρεια Ιρλανδία υπάρχει μια συνεχιζόμενη σύγκρουση», είπε ένα άλλο μέλος της οργάνωσης.

«Όσο θα υπάρχουν οι Βρετανοί στην Ιρλανδία και η χώρα θα παραμένει διχοτομημένη, θα υπάρχει και ένας IRA».

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ