Η γαριδοσαλάτα είναι ένα ελαφρύ, δροσερό και εκλεπτυσμένο πιάτο, ιδανικό για καλοκαιρινά τραπέζια, γιορτινά μπουφέ ή ακόμη και ως κυρίως γεύμα για όσους θέλουν κάτι γευστικό αλλά όχι βαρύ. Οι γαρίδες συνδυάζονται αρμονικά με φρέσκα λαχανικά, μυρωδικά και μια αρωματική σος που δίνει ένταση και φρεσκάδα.
Γαριδοσαλάτα δροσερή και αρωματική για το καλοκαιρινό τραπέζι
Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Μερίδες: 4
Υλικά
-
500 γρ. γαρίδες καθαρισμένες (μέτριου μεγέθους)
-
1/2 μαρούλι iceberg, ψιλοκομμένο
-
1/2 μαρούλι ρόκα ή baby ρόκα
-
1 αγγούρι, κομμένο σε λεπτές φέτες
-
8–10 ντοματίνια, κομμένα στη μέση
-
1 ώριμο αβοκάντο, σε κύβους
-
1/2 κόκκινη πιπεριά, σε λεπτές λωρίδες
-
Χυμός από 1 λεμόνι
-
3 κ.σ. ελαιόλαδο
-
1 κ.γ. μουστάρδα Dijon
-
1 κ.γ. μέλι ή σιρόπι αγαύης
-
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη (προαιρετικά)
-
Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
-
Φρέσκος άνηθος ή μαϊντανός για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση
-
Βράσιμο γαρίδων: Σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό, ρίξε τις γαρίδες και βράσε για 2–3 λεπτά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα και να γίνουν ροζ. Στράγγιξέ τες και άφησέ τες να κρυώσουν.
-
Προετοιμασία λαχανικών: Σε μια μεγάλη σαλατιέρα, βάλε το μαρούλι, τη ρόκα, το αγγούρι, τα ντοματίνια, το αβοκάντο και την κόκκινη πιπεριά.
-
Σος: Σε μικρό μπολ, ανακάτεψε το ελαιόλαδο, το λεμόνι, τη μουστάρδα, το μέλι, το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι, μέχρι να ομογενοποιηθεί.
-
Συνδυασμός: Πρόσθεσε τις γαρίδες στη σαλατιέρα και περίχυσε με τη σος. Ανακάτεψε απαλά για να μη λιώσουν τα ευαίσθητα υλικά.
-
Σερβίρισμα: Γάρνιρε με φρέσκο άνηθο ή μαϊντανό και σέρβιρε αμέσως.
Tips
-
Για πιο έντονη γεύση, μαρινάρισε τις γαρίδες πριν το βράσιμο με λίγο λεμόνι, ελαιόλαδο και μυρωδικά.
-
Αν θες πιο «γεμάτη» σαλάτα, πρόσθεσε βραστές πατάτες κομμένες σε κύβους.
-
Για πιο γκουρμέ αποτέλεσμα, χρησιμοποίησε γαρίδες ψητές στη σχάρα αντί για βραστές.
-
Μπορείς να αντικαταστήσεις τη σος με dressing γιαουρτιού για πιο ελαφριά εκδοχή.

