Το γλυκό του κουταλιού με σύκα είναι μια παραδοσιακή ελληνική λιχουδιά που συνδυάζει την πλούσια, μελένια γεύση του ώριμου σύκου με αρωματικά στοιχεία όπως η βανίλια και το λεμόνι. Σερβίρεται υπέροχα με γιαούρτι, παγωτό ή ακόμη και μόνο του, συνοδεία καφέ ή τσαγιού. Είναι επίσης ένας εξαιρετικός τρόπος να διατηρήσεις τα φρούτα της εποχής για όλο τον χρόνο.
Γλυκό του κουταλιού σύκο
Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 45–60 λεπτά
Μερίδες: περίπου 1 κιλό γλυκό
Υλικά
-
1 κιλό φρέσκα, ώριμα αλλά σφιχτά σύκα
-
800 γρ. ζάχαρη
-
250 ml νερό
-
Χυμός από 1 λεμόνι
-
1 λεμονόκουπα (χωρίς το λευκό μέρος)
-
1 βανίλια σε σκόνη ή 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
-
3–4 φύλλα αρμπαρόριζας (προαιρετικά, για άρωμα)
Εκτέλεση
-
Προετοιμασία σύκων: Πλένεις απαλά τα σύκα, αφαιρείς το κοτσανάκι και τα αφήνεις να στραγγίξουν. Αν είναι μεγάλα, μπορείς να τα κόψεις στη μέση.
-
Βράσιμο πρώτης φάσης: Σε φαρδιά κατσαρόλα, βάζεις τη ζάχαρη και το νερό. Μόλις αρχίσει να βράζει, ρίχνεις τα σύκα προσεκτικά.
-
Σιγοβράσιμο: Χαμηλώνεις τη φωτιά και αφήνεις να σιγοβράσουν, αφαιρώντας τον αφρό που σχηματίζεται.
-
Αρωματισμός: Προσθέτεις τη λεμονόκουπα, τον χυμό λεμονιού, τη βανίλια και την αρμπαρόριζα (αν χρησιμοποιήσεις). Συνεχίζεις το βράσιμο μέχρι να δέσει το σιρόπι (σταγόνα σιροπιού να στέκεται σε κρύο πιάτο).
-
Αφαίρεση αρωμάτων: Βγάζεις τη λεμονόκουπα και την αρμπαρόριζα.
-
Αποθήκευση: Τοποθετείς το γλυκό ζεστό σε αποστειρωμένα βάζα, τα κλείνεις καλά και τα αφήνεις να κρυώσουν.
Tips
-
Αν θέλεις πιο «ελαφρύ» γλυκό, μπορείς να χρησιμοποιήσεις λιγότερη ζάχαρη, αλλά μειώνεται ο χρόνος διατήρησης.
-
Τα πολύ ώριμα σύκα είναι πιο γλυκά αλλά μαλακώνουν πιο εύκολα στο βράσιμο.
-
Η προσθήκη αρμπαρόριζας δίνει υπέροχο άρωμα, αλλά μπορεί να αντικατασταθεί με κανέλα.
-
Φρόντισε να χρησιμοποιήσεις φαρδιά κατσαρόλα ώστε τα σύκα να μένουν ολόκληρα και να μη λιώσουν.

