Η πορεία των αιτήσεων για το πρόγραμμα Golden Visa δείχνει σημάδια σταθεροποίησης, καθώς τον Ιούνιο σημειώθηκε πτώση 26,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2024. Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν 441 νέες αιτήσεις έναντι 600 πέρυσι.
Η κάμψη αυτή έρχεται μετά από μια διετία έντονης δραστηριότητας, που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2022 όταν η ανακοίνωση του πρωθυπουργού για αύξηση του ελάχιστου ορίου επένδυσης οδήγησε σε κύμα αγορών ακινήτων από ξένους επενδυτές. Στη συνέχεια, οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης για να περιοριστούν οι αγορές κατοικιών δημιούργησαν προσωρινές στρεβλώσεις στην αγορά, με πολλούς επενδυτές να σπεύδουν να «κλειδώσουν» την άδεια πριν τις νέες προθεσμίες.
Πτώση στον ρυθμό νέων αιτήσεων – Στην κορυφή οι Κινέζοι
Οι πρώτοι μήνες του 2025 δείχνουν μια πορεία αποκλιμάκωσης, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για περαιτέρω μειώσεις τους επόμενους μήνες. Παρά ταύτα, η Κίνα εξακολουθεί να κυριαρχεί στη λίστα με 7.795 άδειες, επιβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα αποτελεί στρατηγική πύλη εισόδου στην Ευρώπη.
Ακολουθούν οι Τούρκοι επενδυτές με 2.161 άδειες, ενώ σημαντική παρουσία έχουν οι Λιβανέζοι (884), οι Βρετανοί (680) και οι Ιρανοί (665). Επιπλέον, επενδυτές από την Αίγυπτο και το Ισραήλ στρέφονται στην Ελλάδα για ασφαλείς τοποθετήσεις κεφαλαίων.
Περιοχές με τη μεγαλύτερη ζήτηση
Η γεωγραφική κατανομή των αιτήσεων δείχνει ξεκάθαρες προτιμήσεις.
-
Στην Αττική καταγράφονται 11.984 εκκρεμείς αιτήσεις, με τα Νότια Προάστια να πρωταγωνιστούν.
-
Σημαντική κινητικότητα υπάρχει σε Μακεδονία – Θράκη (1.099) και σε Πελοπόννησο – Δυτική Ελλάδα – Ιόνιο (812).
-
Η Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα συγκεντρώνουν 481 αιτήσεις, η Κρήτη 293, ενώ στο Αιγαίο εκκρεμούν 160.
Golden Visa και στεγαστική αγορά
Η Επιτροπή Real Estate του ΣΑΕΕ τονίζει πως το πρόγραμμα δεν είναι υπεύθυνο για τη στεγαστική κρίση. Οι περισσότεροι επενδυτές αγοράζουν ακίνητα εκτός της βασικής αγοράς κατοικίας – εμπορικά κτίρια που μετατρέπονται σε διαμερίσματα, εγκαταλελειμμένα κτίρια που ανακαινίζονται ή αυτοτελή ακίνητα. Έτσι, ενισχύεται η προσφορά κατοικιών και προστίθεται αξία στο αστικό περιβάλλον.
Σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης, μόνο το 6% των επενδυτών μένει στο ακίνητο που αγοράζει, ενώ το υπόλοιπο 94% προορίζεται για μακροχρόνια μίσθωση.
Οικονομικό αποτύπωμα του προγράμματος
Από το 2013 έως σήμερα, η Golden Visa έχει φέρει στην Ελλάδα πάνω από 8,5 δισ. ευρώ άμεσες επενδύσεις. Με τις εκκρεμείς αιτήσεις, ο συνολικός όγκος αναμένεται να ξεπεράσει τα 12 δισ. ευρώ.
Το πρόγραμμα έχει συμβάλει:
-
στην αναβάθμιση περιοχών όπως η Κυψέλη, τα Πατήσια, τα Εξάρχεια και το Κουκάκι,
-
στη δημιουργία και διατήρηση άνω των 100.000 θέσεων εργασίας,
-
στην αύξηση φορολογικών εσόδων από μεταβιβάσεις, ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ.
Ηγετική θέση της Ελλάδας διεθνώς
Το 2023, η Ελλάδα κατέγραψε 7.752 νέες αιτήσεις Golden Visa, κατακτώντας την πρώτη θέση παγκοσμίως και ξεπερνώντας χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Κύπρος και η Ιταλία. Έτσι, η χώρα εξακολουθεί να αποτελεί κορυφαίο επενδυτικό προορισμό μέσω ακινήτων στην Ευρώπη.

