Οι μελιτζανοκεφτέδες είναι ένας παραδοσιακός ελληνικός μεζές που κλέβει την παράσταση σε κάθε τραπέζι. Τραγανοί απ’ έξω, αφράτοι και γεμάτοι γεύση από μέσα, αποτελούν ιδανική επιλογή για ορεκτικό, συνοδευτικό ή ακόμα και κυρίως πιάτο μαζί με μια φρέσκια σαλάτα.
Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 15 λεπτά
Μερίδες: 4
Μελιτζανοκεφτέδες: Υλικά
-
3 μελιτζάνες μέτριες
-
1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
-
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
-
1 αυγό
-
100 γρ. φέτα τριμμένη
-
50 γρ. κεφαλοτύρι ή γραβιέρα τριμμένη
-
½ φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη (ή ψίχα ψωμιού μουλιασμένη και στυμμένη)
-
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
-
1 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
-
Αλάτι, πιπέρι
-
Ελαιόλαδο για τηγάνισμα
Εκτέλεση
-
Πλένουμε τις μελιτζάνες, τις τρυπάμε με ένα πιρούνι και τις ψήνουμε στον φούρνο στους 200°C μέχρι να μαλακώσουν (περίπου 30-40 λεπτά).
-
Μόλις κρυώσουν λίγο, αφαιρούμε τη φλούδα και πολτοποιούμε τη σάρκα με ένα πιρούνι.
-
Σε ένα μπολ βάζουμε τον πουρέ μελιτζάνας, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το αυγό, τα τυριά, τα μυρωδικά και τη φρυγανιά. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
-
Αν το μείγμα είναι πολύ μαλακό, προσθέτουμε λίγη ακόμα φρυγανιά.
-
Πλάθουμε μικρά κεφτεδάκια, τα αλευρώνουμε ελαφρά και τα τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
-
Τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν και σερβίρουμε ζεστά.
Tips
-
Για πιο ελαφριά εκδοχή, μπορείτε να τα ψήσετε στον φούρνο με λίγο ελαιόλαδο αντί να τα τηγανίσετε.
-
Ταιριάζουν υπέροχα με γιαούρτι ή τζατζίκι.
-
Μπορείτε να προσθέσετε και λίγο ψιλοκομμένο βασιλικό για πιο έντονο άρωμα.
-
Αν σας αρέσει η πικάντικη γεύση, βάλτε λίγη πάπρικα ή μπούκοβο στο μείγμα.

