Η Κυπριακή Δημοκρατία ανακοίνωσε την αποστολή 1.200 τόνων ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Αμάλθεια».
Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών, η μεταφορά εντάσσεται στον μηχανισμό ΟΗΕ-2720 και της UNOPS, με τον τελικό συντονισμό και διανομή να αναλαμβάνει η διεθνής οργάνωση World Central Kitchen, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
Το φορτίο θα φτάσει στη Γάζα μέσω του λιμανιού Ashdod, χωρίς πρόσθετους ελέγχους στο σημείο εισόδου, και θα διανεμηθεί με βάση τις διευθετήσεις που έχουν ήδη καθοριστεί.
Από το σύνολο της βοήθειας, οι 700 τόνοι προέρχονται από την Κύπρο, μέσω του προγράμματος CyprusAid του Υπουργείου Εξωτερικών, ενώ οι υπόλοιποι 500 τόνοι αποτελούν συνεισφορά της Μάλτας, διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων με έδρα τις ΗΠΑ και την Ιταλία, καθώς και του Τάγματος της Μάλτας και του Κουβέιτ. Σημαντική χαρακτηρίζεται και η σταθερή υποστήριξη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Η Λευκωσία ευχαριστεί όλα τα κράτη και τους οργανισμούς που συμβάλλουν στην προσπάθεια, η οποία υλοποιείται με πλήρη σεβασμό στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και υπό την επίβλεψη των μηχανισμών του ΟΗΕ. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι οι κυπριακές υποδομές για συγκέντρωση, έλεγχο και αποστολή βοήθειας παραμένουν διαθέσιμες στη διεθνή κοινότητα ως πρόσθετη ανθρωπιστική δίοδος.

