Παροχές σε… δόσεις. Φοροελαφρύνσεις, μείωση ΕΝΦΙΑ και κοινωνικό μέρισμα

Με παροχές θέλει να ανατρέψει το κακό δημοσκοπικό κλίμα η κυβέρνηση.
Διπλό το… σχέδιο με μόνιμες φοροελαφρύνσεις σε εισόδημα και ΕΝΦΙΑ.
Έρχονται και εφάπαξ παροχές.

Σκηνικό παροχών ετοιμάζει η κυβέρνηση και μάλιστα σε δόσεις, με στόχο να ανατρέψει την δυσμενή για αυτή εικόνα των δημοσκοπήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες το πρώτο κύμα θα ξεκινήσει από την επόμενη εβδομάδα και θα αφορά ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, που σύμφωνα με τους επιτελείς της κυβέρνησης, μπορούν να στηρίξουν εκλογικά τον ΣΥΡΙΖΑ αρχής γενομένης από τις προσεχείς ευρωεκλογές. Πασχαλινό… «μέρισμα» Τσίπρα με άρωμα εκλογών – Τι προβλέπουν τα νέα μέτρα

Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν είναι ικανοποιημένοι από τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων και θέλουν πάση θυσία να ανατρέψουν την εικόνα αυτή, αφού όπως πιστεύουν κάτι τέτοιο είναι εφικτό.

Σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να δουν το αποτέλεσμα της κάλπης να επιβεβαιώνει τις δημοσκοπήσεις και αυτό διότι, εάν αυτό συμβεί, θα είναι δύσκολη η πορεία μέχρι τις εθνικές εκλογές, αφού το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ασκήσει ασφυκτική πίεση με όπλο, όχι δημοσκοπήσεις αλλά αποτέλεσμα εκλογών.

Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι διπλό. Από την μία μόνιμου χαρακτήρα μέτρα, φοροελαφρύνσεις σε εισόδημα και ΕΝΦΙΑ από το 2020, αλλά εφάπαξ παροχές σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες.

Η αναθεώρηση έκπληξη της εκτίμησης για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 4,7% από 3,9% έχει αυτό και μόνο τον σκοπό. Καθαρά οικονομικά και με βάση τις μέχρι σήμερα επιδόσεις, η άσκηση αυτή δεν βγαίνει. Δύσκολα μπορεί να συγκεντρωθούν επιπλέον 800 εκατ. πάνω από τον στόχο που έχει τεθεί και που για πολλούς είναι υπέρ αισιόδοξος. Η ανάπτυξη δεν είναι αυτή που απαιτείται ή που χρειάζεται για να δώσει ένα τέτοιο αποτέλεσμα. Κατά συνέπεια θα χρησιμοποιηθεί η πάγια τακτική για την δημιουργία υπέρ πλεονασμάτων, δηλαδή συγκράτηση δαπανών και ακόμη μεγαλύτερη περικοπή των δημοσίων επενδύσεων.

Ο τρόπος και ο χρόνος που διανεμηθεί αυτό το άτυπο και μάλλον εικονικό πρωτογενές πλεόνασμα δεν έχει ακόμη αποφασιστεί. Μένει να δούμε την στάση της τρόικας και κατά πόσο οι δανειστές θα ασπαστούν τους ευσεβείς πόθους της κυβέρνησης. Πάντως θεωρείται μάλλον απίθανο να δώσουν την συγκατάθεσή τους για διανομή μερίσματος σχεδόν ενός δισ. που θέλει η κυβέρνηση. Να μην ξεχνάμε επίσης ότι η τρόικα αμέσως μετά τις ευρωεκλογές δεν θα έχει την ίδια στάση. Θα σκληρύνει θέλοντας αφενός να μην θέσει σε κίνδυνο το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και την δημοσιονομική προσαρμογή και αφετέρου να δώσει εκείνον τον χώρο που απαιτείται στην κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές του Φθινοπώρου.

Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να προστεθούν και οι ρυθμίσεις για τις οφειλές προς Ταμεία και Εφορία που η κυβέρνηση θέλει να είναι ανοικτές στους πολλούς. Η τρόικα αντιδρά και ή θα δούμε ένα έργο ανάλογο με αυτό της προστασία πρώτης κατοικίας ή μία ρύθμιση χάρισμα που δεν καμία περίπτωση δεν θέλουν οι δανειστές, αλλά μάλλον δεν θα προκαλέσουν και εντάσεις στην συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Πηγή: www.newsit.gr

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ