5 Δεκεμβρίου 2025

Στο επίκεντρο η ΔΕΘ – Σκληρή αντιπαράθεση κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ για την οικονομία και την αλήθεια


Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανηφορίζει σήμερα στη Θεσσαλονίκη, μία εβδομάδα πριν από τη ΔΕΘ, για την καθιερωμένη συνάντηση με τους παραγωγικούς φορείς, την ώρα που η αντιπαράθεση με το ΠΑΣΟΚ οξύνεται, καθώς ο Νίκος Ανδρουλάκης ετοιμάζεται για την πρώτη του ομιλία στην Έκθεση με τον ρόλο του αρχηγού της αντιπολίτευσης.

Στη συμπρωτεύουσα ο Πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με Πρυτάνεις δημόσιων πανεπιστημίων, με παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας, θα μιλήσει σε εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης για τα έργα που υλοποιούνται στην πόλη και θα συναντηθεί με τους γαλάζιους βουλευτές της περιοχής.


«Πέντε ψευδείς ισχυρισμοί του ΠΑΣΟΚ»

Την ίδια ώρα, ζητήματα όπως ο 13ος και 14ος μισθός στο δημόσιο, ο υψηλός πληθωρισμός, η πορεία του ΑΕΠ και οι ώρες εργασίας στην Ελλάδα βρίσκονται στο επίκεντρο της σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στη Χαριλάου Τρικούπη και την Ηρώδου Αττικού.

«Καταιγισμός ανακριβειών»

Κυβερνητικές πηγές κατηγορούν το ΠΑΣΟΚ για «μπαράζ από ψέματα, λαθροχειρίες και μισές αλήθειες» με επίκεντρο την οικονομία αλλά και την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση.

Το κόστος του 13ου μισθού

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, το κόστος του 13ου μισθού για τους δημοσίους υπαλλήλους ανέρχεται σε 1,4 δισ. ευρώ. Ο Νίκος Ανδρουλάκης σε πρόσφατη συνέντευξη τοποθέτησε το ποσό στα 770 εκατ. ευρώ, υπολογίζοντας μετά από φόρους και εισφορές.

Η κυβέρνηση απαντά ότι η Κομισιόν λαμβάνει υπόψη το μικτό κόστος και όχι το καθαρό, επισημαίνοντας ότι τυχόν διαφορετική προσέγγιση παραβιάζει τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ και θα οδηγούσε τη χώρα σε επιτήρηση από τις Βρυξέλλες.

Αντιπαράθεση για το ΑΕΠ και τον πληθωρισμό

Το Μέγαρο Μαξίμου κατηγορεί τον τομέα Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ ότι «υπολόγισε δύο φορές» τον πληθωρισμό, συγκρίνοντας την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ την περίοδο 2019-2024 (9,2%) με τη σωρευτική αύξηση του πληθωρισμού (16,5%).

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη ανακοίνωση αποτελεί «παραπλάνηση» για την κατάσταση της οικονομίας και την πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες.

Εργασιακά και ώρες απασχόλησης

Απάντηση δίνει το Μαξίμου και στον βουλευτή ΠΑΣΟΚ Π. Χρηστίδη, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αγνοεί τα εργασιακά δικαιώματα, επικαλούμενος στοιχεία της Eurostat.

Η κυβέρνηση αναφέρει ότι το ποσοστό εργαζομένων άνω των 49 ωρών εβδομαδιαίως ήταν 16,6% το 2019, ενώ σήμερα έχει μειωθεί στο 12,4%, σημειώνοντας επίσης ότι η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό αυτοαπασχολούμενων στην ΕΕ, κάτι που επηρεάζει τα στοιχεία.

Το ζήτημα της φορολογίας

Η κυβέρνηση απορρίπτει τις κατηγορίες του ΠΑΣΟΚ για αύξηση φόρων. «Από το 2019 έχουμε μειώσει 72 φόρους για νοικοκυριά και επιχειρήσεις», σημειώνει, τονίζοντας ότι τα αυξημένα δημοσιονομικά έσοδα προήλθαν από την ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, όχι από αυξημένους φορολογικούς συντελεστές.

Η αντιπαράθεση για την «εσχάτη προδοσία»

Η κόντρα κορυφώθηκε όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης κατηγόρησε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη για δηλώσεις περί «εσχάτης προδοσίας» που φέρεται να απέδωσε στο ΠΑΣΟΚ.

Το Μαξίμου ξεκαθαρίζει ότι ο κ. Μαρινάκης ουδέποτε έκανε τέτοια αναφορά, επισημαίνοντας ότι ο κ. Ανδρουλάκης «ένωσε δύο διαφορετικές δηλώσεις» και απέδωσε στον εκπρόσωπο λόγια που δεν είπε.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ