Έχει κι ο έρωτας τις τάσεις του; Ποιες είναι οι νέες αξίες του ερωτικού παιχνιδιού;


Μετά από έναν χειμώνα σκοτεινό, με μια σκόνη που κάλυπτε τα αισθήματά μας και τις αλήθειες μας, τίποτα δεν φαίνεται πιο ταιριαστό από την άφιξη ενός μεγάλου έρωτα. Είναι αυτή η χαμένη αίσθηση να περπατάς στους δρόμους της πόλης μυρίζοντας τις νεραντζιές και να σκέφτεσαι μόνο εκείνον… Πέρα από το ρομάντζο, που φαίνεται να κολλάει στην ανοιξιάτικη διάθεσή μας, ποιες είναι οι νέες αξίες του ερωτικού παιχνιδιού; Πώς παίζεται φέτος το παιχνίδι του φλερτ και ποιοι είναι οι καινούργιοι κανόνες που επιβάλει η εποχή;

Άνοδος της αγάπης
Μέχρι πρόσφατα, η επιλογή να είσαι μόνος ή να διαλέγεις εσύ τον ερωτικό σου σύντροφο ακόμα και μέσα από εφαρμογές στο κινητό ήταν το ζητούμενο της εποχής.

Πολλοί νέοι άνθρωποι δήλωναν ότι δεν είχαν εμπλακεί σε μόνιμη σχέση, τουλάχιστον μέχρι τα 30 τους, και αυτό το ακούγαμε όλο και πιο συχνά σε παρέες. Τα ζευγάρια ήταν, ξαφνικά, εκτός μόδας.

Το «παράδοξο της επιλογής», όπως ονομάστηκε, φαίνεται να υποχωρεί πια, ολοκληρώνοντας σταδιακά τον κυνικό κύκλο του. Ακόμα και οι δηλωμένοι εργένηδες, μάλλον, αλλάζουν πλευρό και αρχίζουν να στοχεύουν ξανά στην ανθρώπινη επαφή, αναζητώντας το νόημα της σύνδεσης με τον άλλον και τις μακροχρόνιες σχέσεις.

Δεν υπάρχουν «πρέπει»
Μπορεί να ακούγεται ήδη στερεότυπο αλλά δεν είναι δεδομένο, ειδικά στον κόσμο των γυναικών. Μετά από χρόνια καταπίεσης και σεξιστικών συμπεριφορών, τα πράγματα αλλάζουν δραματικά. Οι νέες γυναίκες έχουν πολλούς λόγους για να κάνουν μόνο ό,τι φαίνεται σωστό σε εκείνες.

Δεν πρέπει να βγουν με κάποιον που δεν τους αρέσει, δεν πρέπει να φορέσουν τακούνια στο πρώτο ραντεβού αν δεν νιώθουν άνετα, δεν πρέπει να κοιμηθούν με ένα αγόρι που δεν τους κάνει «κλικ»… Επιτέλους, κάτι κινείται και αυτό είναι ο συντηρητισμός που υποχωρεί…

Επιστροφή στην πραγματική ζωή
Οι νέοι το λένε IRL, δηλαδή in real life. Και μετά από κάποια χρόνια που ήταν κολλημένοι στις συσκευές τους και αντάλλασσαν μηνύματα, συνειδητοποιούν τι χάνουν και βγαίνουν έξω σε αληθινά ραντεβού.

Η αξία της αληθινής επαφής μπορεί να κλυδωνίστηκε με την ευκολία της ψηφιακής προσέγγισης που επέτρεπε μέσα σε δευτερόλεπτα να φλερτάρεις και να βρεις το ιδανικό ταίρι μέσα σε πλατφόρμες, αλλά δεν μπόρεσε να αντικαταστήσει την ανάγκη να ζήσεις τη συναρπαστική εμπειρία ενός αληθινού ραντεβού.

Και οι στατιστικές δείχνουν ότι όλο και περισσότερα αγόρια και κορίτσια αποχωρούν από εφαρμογές που δεν τους προσφέρουν ουσιαστική αγάπη και βγαίνουν για να ζήσουν τον έρωτά τους παραδοσιακά και κυρίως ουσιαστικά.

Περισσότερες συνειδητοποιημένες αποφάσεις
Πόσες από εμάς μένουμε εγκλωβισμένες σε μοτίβα σχέσεων που μας αφήνουν στο τέλος της ημέρας μια πικρή γεύση; Ευτυχώς, όλο και λιγότερες. Γιατί, σύμφωνα με τις νέες τάσεις, οι γυναίκες έχουμε σταματήσει να συμβιβαζόμαστε τόσο εύκολα και περνάμε στην επόμενη φάση με μεγαλύτερη ευκολία.

Το πιο θετικό είναι ότι ένας χωρισμός χάνει σταδιακά την ακρότητα και την υπερβολή με τις οποίες συνοδευόταν και μετατρέπεται σε μια πράξη βαθιάς ευθύνης απέναντι στον εαυτό μας.

Βγαίνουμε πιο δυνατές και λίγο πιο σοφές από μια σχέση και προχωράμε σε καλύτερες επιλογές που θεωρούμε ότι μας αξίζουν, χωρίς να είμαστε τα «χαλάκια» των αντρών πάνω στα οποία θα σκουπίσουν τα πόδια τους.

Πιο δημιουργικές έξοδοι
Μπορεί ένα ραντεβού να ταυτίζεται με φαγητό και ποτό αλλά μέσα στη νέα σεζόν, κάποιες αλλαγές δείχνουν ότι οι παλιοί κανόνες σβήνουν. Για μια καινούργια γενιά αγοριών και κοριτσιών, η πρώτη συνάντηση δεν σερβίρεται πάντα σε ποτήρια κοκτέιλ.

Αυτό που φαίνεται να κερδίζει τις εντυπώσεις είναι οι κοινές εμπειρίες. Θέλουμε, λοιπόν, να βγούμε με έναν άντρα που πραγματικά έχει σφηνώσει στο μυαλό μας; Ας του προτείνουμε κάτι έξω από τα συνηθισμένα.

Ας τον καλέσουμε σε μια εκδήλωση που οργανώνει μια ΜΚΟ. Ας πάμε μαζί του να φτιάξουμε κάτι δημιουργικό. Ας βγούμε έξω από το κέντρο της πόλης για να χορέψουμε δίπλα στις ράγες. Ας ζήσουμε μια καινούργια περιπέτεια.

Μεγαλύτερη ευγένεια, παρακαλώ!
Κάτι που είναι σημαντικό και ευτυχώς εξαπλώνεται είναι η κυριαρχία των καλών τρόπων. Οι άνθρωποι σταδιακά ανακαλύπτουν τον καλό τους εαυτό και συμπάσχουν με τον άλλον.

Σέβονται τη διαφορετικότητα, μαθαίνουν να ακούν τα παράπονα του άλλου και απομακρύνονται από τοξικές συμπεριφορές και εγωιστικά μοντέλα. Μάλιστα, αυτή η αλλαγή στις σχέσεις είναι σχεδόν ουράνιο δώρο! Ποια χρειάζεται έναν ακόμα αγενή, εγωιστή στο πλευρό της;

Ισορροπία και σεβασμός
Πόσα ζευγάρια γνωρίζετε που έχουν οδηγηθεί σε έναν σύμβουλο σχέσεων; Πόσα γνωρίζατε πριν δέκα χρόνια; Οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να αναζητούν το αληθινό νόημα σε μια σχέση και δεν διστάζουν να ζητήσουν βοήθεια σεβόμενοι τις επιλογές τους.

Ένα ακόμα στοιχείο που φαίνεται να βρίσκεται σε άνοδο αυτή την εποχή στις σχέσεις είναι η ανάγκη να μιλήσεις και να βγάλεις προς τα έξω την αλήθεια σου. Να είσαι ειλικρινής, να αποκαλύπτεις τις αδυναμίες σου, να παραδέχεσαι τα λάθη σου και να είσαι εξίσου γενναίος να αντιμετωπίσεις τους εφιάλτες σου! Αυτή είναι η νέα πλευρά της συναισθηματικής νοημοσύνης που οδηγεί σε πιο ουσιαστική αγάπη!

Από την Δέσποινα Σάμψων

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ