5 Δεκεμβρίου 2025

Σεισμός-φονιάς στο Αφγανιστάν: Ερείπια πάνω σε οικογένειες, εκατοντάδες νεκροί και χιλιάδες τραυματίες (video)


Χιλιάδες οικογένειες πέρασαν τη νύχτα στο ύπαιθρο, χωρίς στέγη, μετά τον σεισμό 6 Ρίχτερ που ισοπέδωσε κοινότητες στο Αφγανιστάν, αφήνοντας πίσω του πάνω από 800 νεκρούς και 2.700 τραυματίες, ενώ δεκάδες άτομα παραμένουν παγιδευμένα στα συντρίμμια.

Ο σεισμός σημειώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς Δευτέρα (23:47 τοπική ώρα, 22:17 ώρα Ελλάδας), προκαλώντας πανικό σε εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους από την Καμπούλ έως την Ισλαμαμπάντ στο Πακιστάν. Ακολούθησαν τουλάχιστον πέντε ισχυροί μετασεισμοί, με έναν να φτάνει τα 5,2 Ρίχτερ.


Το επίκεντρο εντοπίστηκε μόλις 27 χλμ. από την Τζαλαλάμπαντ, με εστιακό βάθος 8 χλμ., γεγονός που εξηγεί την τεράστια καταστροφή στις επαρχίες Νανγκαρχάρ, Κουνάρ και Λαγκμάν.

Στη Νουργκάλ της επαρχίας Κουνάρ, τα ατελείωτα δευτερόλεπτα της δόνησης προκάλεσαν τραύμα στους κατοίκους. Σπίτια «κατέρρευσαν πάνω σε γυναίκες και παιδιά», αφηγήθηκε ο Ζαφάρ Χαν Γκοτζάρ, 22 ετών, που διακομίστηκε με ελικόπτερο στην Τζαλαλάμπαντ μαζί με τον τραυματισμένο αδελφό του.

Στο χωριό Ουαντίρ, δεκάδες κάτοικοι έψαχναν ακόμη αγνοούμενους, ενώ στη Μαζάρ Νταρά οικογένειες τύλιγαν σε λευκά σάβανα τα σώματα των παιδιών τους, σύμφωνα με το μουσουλμανικό τελετουργικό. Από το ξημέρωμα ως τη δύση, ελικόπτερα μετέφεραν νεκρούς, τραυματίες και ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) τόνισε ότι πολλά χωριά παραμένουν απρόσιτα λόγω κατολισθήσεων. Ο Αντόνιο Γκουτέρες ανακοίνωσε τη διάθεση 5 εκατ. δολαρίων από το CERF του ΟΗΕ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για άμεση στήριξη των σεισμοπαθών.

Από την επάνοδο των Ταλιμπάν το 2021, το Αφγανιστάν έχει ξαναζήσει φονικό σεισμό: το 2023, στην Χεράτ, σκοτώθηκαν πάνω από 1.500 άνθρωποι και καταστράφηκαν 63.000 σπίτια.

Ο προσωρινός απολογισμός αυτή τη φορά αναφέρει 800 νεκρούς και 2.500 τραυματίες στην Κουνάρ, 12 νεκρούς και 255 τραυματίες στη Νανγκαρχάρ, καθώς και δεκάδες τραυματίες στη Λαγκμάν, σύμφωνα με τον Ζαμπιουλά Μουτζάχιντ. Ο Εχσανουλά Εχσάν, επικεφαλής της πολιτικής προστασίας στην Κουνάρ, προειδοποίησε πως «πολλοί άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι».

«Ήταν τρομακτικό, παιδιά και γυναίκες ούρλιαζαν», δήλωσε ο αξιωματούχος Ιτζάζ Ουλχάκ Γιαάντ, σημειώνοντας ότι πολλοί σεισμοπαθείς ήταν πρόσφυγες που είχαν πρόσφατα επιστρέψει από Πακιστάν και Ιράν, όπου είχαν γίνει μαζικές απελάσεις (σχεδόν 4 εκατομμύρια Αφγανοί). Περίπου 2.000 οικογένειες είχαν ξεκινήσει να ξαναχτίζουν τα σπίτια τους.

Οι κατολισθήσεις δυσκολεύουν την πρόσβαση σωστικών συνεργείων σε αρκετές περιοχές. Το Αφγανιστάν πλήττεται συχνά από σεισμούς, λόγω της ορεινής ζώνης Χίντου Κους, όπου τέμνονται η ευρασιατική και η ινδική τεκτονική πλάκα. Εκεί συγκεντρώνεται το 15% της σεισμικής ενέργειας του πλανήτη.

Σύμφωνα με το BGS, από το 1900 έχουν καταγραφεί 12 σεισμοί άνω των 7 Ρίχτερ στο βορειοανατολικό Αφγανιστάν. Η νέα δόνηση βάρυνε το ήδη εύθραυστο κλίμα της χώρας. Η εθνική ομάδα κρίκετ τήρησε ενός λεπτού σιγή πριν τον αγώνα με τα ΗΑΕ, προς τιμήν των θυμάτων.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ