5 Δεκεμβρίου 2025

Λουκουμάδες με βελούδινη σος σύκου


Οι λουκουμάδες είναι ένα από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά γλυκά της Ελλάδας. Τραγανοί απέξω, αφράτοι μέσα, βουτηγμένοι συνήθως σε μέλι ή σιρόπι. Στη σημερινή συνταγή τους απογειώνουμε με μια πλούσια σος από σύκα, που χαρίζει φυσική γλύκα, βάθος γεύσης και ένα άρωμα που θυμίζει καλοκαίρι και παιδικές αναμνήσεις. Ένα επιδόρπιο που μπορεί να σταθεί σε οικογενειακό τραπέζι, αλλά και σε πιο επίσημες περιστάσεις.

Χρόνος προετοιμασίας & μαγειρέματος: 1 ώρα

Λουκουμάδες με βελούδινη σος σύκου -Υλικά (για 6 άτομα)

Για τους λουκουμάδες

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά (ή 25 γρ. φρέσκια)

  • 1 κ.γ. ζάχαρη

  • ½ κ.γ. αλάτι

  • 400 ml χλιαρό νερό

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο

  • Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

Για τη σος σύκου

  • 250 γρ. ξερά σύκα ψιλοκομμένα

  • 200 ml νερό

  • 100 γρ. ζάχαρη καστανή

  • 1 στικ κανέλας

  • Χυμός από ½ λεμόνι

  • 1 κ.σ. μέλι

Εκτέλεση

Λουκουμάδες

  1. Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά με λίγο χλιαρό νερό, τη ζάχαρη και 2 κ.σ. από το αλεύρι. Αφήνουμε 10 λεπτά να φουσκώσει.

  2. Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι, το νερό, το αλάτι και το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε να γίνει πηχτός χυλός. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να διπλασιαστεί (30-40 λεπτά).

  3. Ζεσταίνουμε λάδι σε βαθιά κατσαρόλα. Με ένα κουταλάκι βουτηγμένο σε νερό ρίχνουμε μπαλάκια ζύμης. Τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν. Τα βγάζουμε σε χαρτί κουζίνας.

Σος σύκου

  1. Σε κατσαρολάκι βάζουμε τα σύκα με το νερό, τη ζάχαρη και την κανέλα. Σιγοβράζουμε 10-15 λεπτά.

  2. Αφαιρούμε την κανέλα, ρίχνουμε το μέλι και το λεμόνι, και πολτοποιούμε με μπλέντερ χειρός μέχρι να γίνει λεία σος.

Σερβίρισμα

  • Ρίχνουμε στους λουκουμάδες τη ζεστή σος σύκου, πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα και –αν θέλουμε– με ψιλοκομμένα καρύδια.

Tips

  • Αν θέλετε πιο αφράτους λουκουμάδες, αφήστε το μείγμα να φουσκώσει καλά (έως και 1 ώρα).

  • Μπορείτε να προσθέσετε λίγο λικέρ πορτοκάλι στη σος για πιο αρωματικό αποτέλεσμα.

  • Οι λουκουμάδες σερβίρονται ιδανικά ζεστοί, αμέσως μόλις τηγανιστούν.

  • Για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα, μπορείτε να τους ψήσετε σε φριτέζα αέρα.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ