5 Δεκεμβρίου 2025

Μαρμελάδα Φραγκόσυκο – Η συνταγή για την απόλυτη επιτυχία


Η μαρμελάδα από φραγκόσυκα είναι ένας μοναδικός τρόπος να αξιοποιήσουμε αυτόν τον εξωτικό καρπό που ευδοκιμεί και στην Ελλάδα. Πλούσια σε βιταμίνη C, μαγνήσιο, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, η μαρμελάδα αυτή εκτός από απολαυστική συμβάλλει και στη σωστή λειτουργία του οργανισμού.

  • Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
  • Χρόνος μαγειρέματος: 40 λεπτά
  •  Απόδοση: 3-4 βαζάκια

Μαρμελάδα Φραγκόσυκο –  Υλικά

1,5 κιλό φραγκόσυκα (καθαρισμένα)

700 γρ. ζάχαρη

Χυμός από 1 λεμόνι

1 βανίλια (προαιρετικά, για άρωμα)

Μαρμελάδα Φραγκόσυκο – Εκτέλεση

  • Καθαρίζουμε προσεκτικά τα φραγκόσυκα φορώντας γάντια (έχουν αγκάθια) και τα κόβουμε σε κομμάτια.
  • Τα βάζουμε σε κατσαρόλα με λίγο νερό (½ ποτήρι) και τα αφήνουμε να βράσουν για 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
  • Περνάμε τον πολτό από λεπτή σήτα ή μύλο για να απομακρυνθούν τα σπόρια.
  • Επιστρέφουμε τον πολτό στην κατσαρόλα, προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.
  • Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 20-25 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά μέχρι να δέσει.
  • Λίγο πριν το τέλος, ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού και τη βανίλια.
  • Μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα, τα κλείνουμε και τα αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσουν.

Tips

  • Για πιο ελαφριά μαρμελάδα, μπορείτε να μειώσετε τη ζάχαρη και να προσθέσετε λίγη στέβια.
  • Η σήτα είναι απαραίτητη, καθώς τα σπόρια του φραγκόσυκου είναι σκληρά και δεν τρώγονται εύκολα.
  • Ταιριάζει υπέροχα με γιαούρτι, τυριά ή ακόμα και πάνω σε μπισκότα.
  • Μπορείτε να προσθέσετε και λίγο τζίντζερ για πικάντικη επίγευση.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ