5 Δεκεμβρίου 2025

Δροσερό γλυκό με μπισκότα Πτι Μπερ, κρέμα και σοκολάτα


Υπάρχουν κάποια γλυκά που έχουν τη δύναμη να ξυπνούν αναμνήσεις, να μας ταξιδεύουν πίσω σε παιδικά καλοκαίρια, σε οικογενειακές γιορτές και σε απογεύματα που μοσχοβολούσαν απλότητα και γλύκα. Ένα τέτοιο γλυκό είναι και το κλασικό με τα αγαπημένα μπισκότα πτι μπερ, την αφράτη κρέμα και τη λαχταριστή στρώση σοκολάτας.

Η γοητεία του βρίσκεται στη λιτότητα των υλικών: απλά μπισκότα που γίνονται η ιδανική βάση, μια βελούδινη κρέμα που γεμίζει το στόμα με απαλή γεύση βανίλιας και στο τέλος η πλούσια σοκολάτα που δίνει χαρακτήρα και ολοκληρώνει το αποτέλεσμα. Είναι ένα γλυκό που δεν χρειάζεται φούρνο, ετοιμάζεται εύκολα και γρήγορα, αλλά πάντα εντυπωσιάζει στο τραπέζι.

Είναι το γλυκό που δεν κουράζει ποτέ, γιατί μπορείς να το προσαρμόσεις στα γούστα σου: να παίξεις με τις στρώσεις, να προσθέσεις ξηρούς καρπούς, να το αρωματίσεις με λικέρ ή να το κρατήσεις όσο πιο απλό γίνεται. Είτε το ετοιμάζεις για την οικογένεια είτε για φίλους, είναι σίγουρο πως θα εξαφανιστεί από το ταψί πριν καλά καλά προλάβεις να το σερβίρεις.

Χρόνος προετοιμασίας: 25 λεπτά
Χρόνος ψύξης: 2-3 ώρες
Μερίδες: 8-10

Γλυκό με μπισκότα Πτι Μπερ, κρέμα και σοκολάτα – Υλικά

  • 2 πακέτα μπισκότα πτι μπερ

  • 1 λίτρο γάλα

  • 150 γρ. ζάχαρη

  • 2 φακελάκια κρέμα στιγμής βανίλια ή σκόνη για κρέμα ζαχαροπλαστικής

  • 3 κρόκοι αυγών (προαιρετικά, για πιο πλούσια κρέμα)

  • 200 ml κρέμα γάλακτος

  • 200 γρ. κουβερτούρα σοκολάτας

  • 2 κ.σ. βούτυρο

  • 1 βανιλίνη

Εκτέλεση

  1. Κρέμα: Σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα με τη ζάχαρη. Ρίχνουμε την κρέμα ζαχαροπλαστικής (και τους κρόκους αν θέλουμε πιο πυκνή υφή) και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει. Προσθέτουμε τη βανιλίνη και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά.

  2. Σοκολάτα: Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και τη ρίχνουμε πάνω στην ψιλοκομμένη κουβερτούρα. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει. Προσθέτουμε το βούτυρο για γυαλάδα και αφήνουμε το μείγμα να γίνει λεία γκανάζ.

  3. Συναρμολόγηση: Σε πυρέξ στρώνουμε μια σειρά μπισκότα πτι μπερ (μπορούμε να τα βουτήξουμε γρήγορα σε γάλα για να μαλακώσουν). Από πάνω απλώνουμε μισή ποσότητα κρέμας. Επαναλαμβάνουμε με δεύτερη στρώση μπισκότων και την υπόλοιπη κρέμα.

  4. Επικάλυψη: Στρώνουμε από πάνω τη σοκολάτα και ισιώνουμε την επιφάνεια με σπάτουλα.

  5. Ψύξη: Αφήνουμε το γλυκό στο ψυγείο για τουλάχιστον 2-3 ώρες, μέχρι να σφίξει και να δέσουν οι στρώσεις.

Tips

  • Μπορείς να αρωματίσεις την κρέμα με λίγο λικέρ π.χ. Amaretto ή κονιάκ.

  • Για πιο τραγανό αποτέλεσμα, μην βουτήξεις όλα τα μπισκότα σε γάλα.

  • Αν θέλεις πιο ελαφρύ γλυκό, χρησιμοποίησε light γάλα και κρέμα.

  • Γαρνίρισε με τριμμένο μπισκότο ή ξύσμα σοκολάτας πριν το σερβίρισμα.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ