Το «Χουνκιάρ Μπεγιεντί» (ή «Hünkar Beğendi») είναι μια από τις πιο φημισμένες συνταγές της οθωμανικής κουζίνας, που σημαίνει «ο Σουλτάνος το ευχαριστήθηκε». Η παραδοσιακή εκδοχή γίνεται με μοσχάρι ή αρνί, αλλά η παραλλαγή με κοτόπουλο είναι πιο ελαφριά, πιο γρήγορη στην προετοιμασία και εξίσου πλούσια σε γεύση.
Η μαγεία αυτού του πιάτου βρίσκεται στη βελούδινη μελιτζανοκρέμα, που ετοιμάζεται με καπνιστές μελιτζάνες, βούτυρο, αλεύρι, γάλα και τυρί, δημιουργώντας μια σάλτσα τόσο αρωματική και γεμάτη που συνοδεύει άψογα το κοτόπουλο μαγειρεμένο με ντομάτα και μπαχαρικά. Το αποτέλεσμα είναι ένα πιάτο με βαθιές ανατολίτικες νότες που παντρεύουν το απλό με το εκλεπτυσμένο, φέρνοντας στο τραπέζι γεύσεις που θυμίζουν πολίτικη κουζίνα, οικογενειακές Κυριακές αλλά και… αυτοκρατορική φινέτσα.
Αν αγαπάς τις μελιτζάνες και θες να εντυπωσιάσεις τους καλεσμένους σου με κάτι διαφορετικό αλλά όχι περίπλοκο, το κοτόπουλο μπεγιεντί είναι η ιδανική επιλογή.
Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 40 λεπτά
Συνολικός χρόνος: περίπου 1 ώρα
Κοτόπουλο μπεγιεντί -Υλικά
Για το κοτόπουλο
-
1 κιλό φιλέτο κοτόπουλο (στήθος ή μπούτι, σε μπουκιές)
-
3 κ.σ. ελαιόλαδο
-
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
-
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
-
400 γρ. ντομάτα κονκασέ
-
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
-
1 κ.γ. ζάχαρη
-
1/2 κ.γ. κανέλα
-
1/2 κ.γ. μπαχάρι
-
Αλάτι, πιπέρι
-
1/2 φλ. νερό ή ζωμό κοτόπουλου
Για τον πουρέ μελιτζάνας
-
3 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες
-
40 γρ. βούτυρο
-
2 κ.σ. αλεύρι
-
400 ml γάλα, ζεστό
-
100 γρ. κίτρινο τυρί (κεφαλοτύρι ή γραβιέρα), τριμμένο
-
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
-
Ετοιμάζουμε το κοτόπουλο:
Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε το κοτόπουλο και το ροδίζουμε. Στη συνέχεια ρίχνουμε το σκόρδο, τον πελτέ, τις ντομάτες, τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά και το νερό/ζωμό. Σιγοβράζουμε για 25–30 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα. -
Ετοιμάζουμε τις μελιτζάνες:
Ψήνουμε τις μελιτζάνες ολόκληρες στο γκριλ ή στο φούρνο μέχρι να μαυρίσει η φλούδα και να μαλακώσουν (περίπου 30 λεπτά). Τις ξεφλουδίζουμε και πολτοποιούμε τη σάρκα. -
Φτιάχνουμε τη μελιτζανοκρέμα:
Σε κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά. Σταδιακά ρίχνουμε το ζεστό γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει. Προσθέτουμε τις πολτοποιημένες μελιτζάνες και το τυρί. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει βελούδινη κρέμα. -
Σερβίρουμε:
Σε βαθύ πιάτο βάζουμε πρώτα μια στρώση μελιτζανοκρέμας και από πάνω το κοτόπουλο με τη σάλτσα. Γαρνίρουμε με φρέσκο μαϊντανό ή λίγο επιπλέον τυρί.
Tips
-
Για πιο έντονη γεύση, πρόσθεσε στο κοτόπουλο λίγη πάπρικα καπνιστή.
-
Αν θες πιο ελαφριά εκδοχή, χρησιμοποίησε γάλα χωρίς λιπαρά στη μελιτζανοκρέμα.
-
Μπορείς να φτιάξεις το πιάτο και με μοσχαράκι ή αρνί, όπως στην παραδοσιακή συνταγή.
-
Σέρβιρε με πίτες ή με ρύζι μπασμάτι για πλήρες γεύμα.

