5 Δεκεμβρίου 2025

Ρολό κιμά με μανιτάρια και προσούτο


Το ρολό κιμά με μανιτάρια και προσούτο είναι ένα εντυπωσιακό και γευστικό πιάτο, ιδανικό για κυριακάτικο τραπέζι ή για ιδιαίτερες περιστάσεις. Ο ζουμερός κιμάς, η πλούσια γέμιση με μανιτάρια και η αρωματική επικάλυψη με φέτες προσούτο συνδυάζονται τέλεια, προσφέροντας ένα αποτέλεσμα που θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σας.

Χρόνος προετοιμασίας: 25 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 50 λεπτά
Μερίδες: 6

Ρολό κιμά με μανιτάρια και προσούτο -Υλικά

  • 1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος

  • 1 αυγό

  • 1 φλ. φρυγανιά τριμμένη ή ψωμί μουλιασμένο

  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες

  • ½ φλ. γάλα

  • ½ φλ. κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα τριμμένη

  • 250 γρ. μανιτάρια ψιλοκομμένα

  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο

  • 8–10 φέτες προσούτο

  • 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

  • ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο

  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Σε ένα τηγάνι, σοτάρουμε τα μανιτάρια με λίγο ελαιόλαδο μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και τον μαϊντανό. Αφήνουμε να κρυώσουν.

  2. Σε μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε τον κιμά, το αυγό, τη φρυγανιά, το γάλα, το κεφαλοτύρι, το κρεμμύδι, το σκόρδο και το μοσχοκάρυδο. Ζυμώνουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

  3. Σε μια λαδόκολλα, απλώνουμε τις φέτες προσούτο ελαφρώς επικαλυπτόμενες. Από πάνω στρώνουμε το μείγμα του κιμά και το ανοίγουμε σε παραλληλόγραμμο σχήμα.

  4. Απλώνουμε τα σοταρισμένα μανιτάρια στο κέντρο. Τυλίγουμε προσεκτικά σε ρολό, χρησιμοποιώντας τη λαδόκολλα για βοήθεια.

  5. Τοποθετούμε το ρολό σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 50 λεπτά.

  6. Αφήνουμε να ξεκουραστεί 10 λεπτά πριν το κόψουμε σε φέτες.

Tips

  • Μπορείς να προσθέσεις λίγη γραβιέρα ή μοτσαρέλα μαζί με τα μανιτάρια για πιο πλούσια γεύση.

  • Αντί για προσούτο, μπορείς να χρησιμοποιήσεις μπέικον.

  • Συνοδεύεται υπέροχα με πατάτες φούρνου, πουρέ ή μια πράσινη σαλάτα.

  • Για πιο ζουμερό αποτέλεσμα, πρόσθεσε λίγο βούτυρο πάνω από το ρολό πριν το ψήσιμο.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ