5 Δεκεμβρίου 2025

Πίτα με σολομό και κρεμώδη γέμιση – Μπουκιά και απόλαυση


Η πίτα με σολομό είναι μια συνταγή που συνδυάζει τη γευστική πολυτέλεια του ψαριού με την απλότητα της παραδοσιακής πίτας. Πρόκειται για ένα πιάτο που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα, αφού αντί για τα κλασικά υλικά, χρησιμοποιείται ο σολομός – φρέσκος ή καπνιστός – που δίνει μια πιο εκλεπτυσμένη και αρωματική γεύση.

Η υφή του τυριού κρέμα, σε συνδυασμό με τη φέτα και τα φρέσκα λαχανικά, δημιουργεί μια πλούσια και ισορροπημένη γέμιση που «αγκαλιάζεται» από τραγανό φύλλο σφολιάτας ή χωριάτικο φύλλο. Είναι ιδανική για να την προσφέρεις σε γιορτές, σε ένα οικογενειακό τραπέζι ή ακόμη και ως κυρίως γεύμα μαζί με μια δροσερή σαλάτα.

Εκτός από την ιδιαίτερη γεύση της, αυτή η πίτα είναι και ένας έξυπνος τρόπος να εντάξεις το ψάρι στη διατροφή, ειδικά αν έχεις παιδιά που το αποφεύγουν. Με τα σωστά αρωματικά και τον πλούσιο συνδυασμό των υλικών, το αποτέλεσμα γίνεται τόσο νόστιμο που δύσκολα κάποιος θα αντισταθεί. Μια συνταγή που κερδίζει τις εντυπώσεις από την πρώτη μπουκιά.

Πίτα με σολομό – Χρόνος προετοιμασίας

  • Προετοιμασία: 20 λεπτά

  • Ψήσιμο: 35–40 λεπτά

  • Συνολικός χρόνος: 1 ώρα περίπου

Υλικά

  • 500 γρ. φύλλο σφολιάτας ή χωριάτικο

  • 250 γρ. φρέσκο φιλέτο σολομού (ή καπνιστός σολομός σε φέτες)

  • 200 γρ. τυρί κρέμα

  • 150 γρ. φέτα τριμμένη

  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

  • 1 μικρό πράσο ψιλοκομμένο

  • 2 αυγά

  • Χυμός μισού λεμονιού

  • 2 κ.σ. άνηθος ψιλοκομμένος

  • Αλάτι, πιπέρι

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο

  • 1 αυγό για το άλειμμα

Εκτέλεση

  1. Σε αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε το πράσο και τα κρεμμυδάκια με το ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν. Αφήνουμε να κρυώσουν.

  2. Σε μπολ ανακατεύουμε τον σολομό κομμένο σε κομμάτια, το τυρί κρέμα, τη φέτα, τα αυγά, τον άνηθο, τον χυμό λεμονιού και τα σοταρισμένα λαχανικά. Αλατοπιπερώνουμε.

  3. Απλώνουμε το μισό φύλλο σφολιάτας σε βουτυρωμένο ταψί και ρίχνουμε τη γέμιση. Καλύπτουμε με το υπόλοιπο φύλλο.

  4. Χαράζουμε ελαφρά την επιφάνεια, αλείφουμε με το αυγό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 35–40 λεπτά μέχρι να ροδίσει.

  5. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο πριν κόψουμε σε κομμάτια.

Tips

  • Αν χρησιμοποιήσεις καπνιστό σολομό, μείωσε το αλάτι στη γέμιση.

  • Μπορείς να προσθέσεις λίγα σπανάκια ή κολοκυθάκια για πιο πλούσια γεύση.

  • Σερβίρεται ζεστή, αλλά είναι εξίσου νόστιμη και σε θερμοκρασία δωματίου.

  • Ταιριάζει τέλεια με δροσερή πράσινη σαλάτα ή ένα ποτήρι λευκό κρασί.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ