5 Δεκεμβρίου 2025

Σαλάτα Νισουάζ – Το γαλλικό κλασικό πιάτο που θα λατρέψεις


Η σαλάτα Νισουάζ (Salade Niçoise) είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα της μεσογειακής κουζίνας, που προέρχεται από τη Νίκαια της Γαλλίας. Συνδυάζει την απλότητα και την διατροφική ισορροπία καθώς εμπεριέχει φρέσκα λαχανικά, αυγά, ελιές, τόνος ή αντζούγιες, και μια δροσερή βινεγκρέτ. Το πιάτο αυτό αντικατοπτρίζει το πνεύμα της μεσογειακής διατροφής, καθώς είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και «καλά» λιπαρά. Σερβίρεται είτε ως δροσερό ορεκτικό είτε ως πλήρες γεύμα, ειδικά τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες.

Η σαλάτα Νισουάζ έχει γίνει σύμβολο της γαλλικής κουζίνας γιατί συνδυάζει παράδοση και φρεσκάδα. Στην αυθεντική της μορφή δεν περιέχει ποτέ βραστά λαχανικά (αν και σε πολλές παραλλαγές θα βρεις πατάτες ή φασολάκια), όμως η πιο διαδεδομένη εκδοχή διεθνώς έχει προσαρμοστεί για να ικανοποιεί όλα τα γούστα.

  • Χρόνος προετοιμασίας: 25 λεπτά
  • Χρόνος μαγειρέματος: 10 λεπτά
  • Μερίδες: 4

Σαλάτα Νισουάζ – Υλικά

  • 200 γρ. φασολάκια πράσινα

  • 4 αυγά

  • 200 γρ. τόνος σε ελαιόλαδο (κατά προτίμηση σε κομμάτια)

  • 150 γρ. ντοματίνια κομμένα στη μέση

  • 1 αγγούρι κομμένο σε λεπτές φέτες

  • 1 μικρό κρεμμύδι κόκκινο σε ροδέλες

  • 8–10 μαύρες ελιές Καλαμών

  • 4–6 φιλέτα αντζούγιας (προαιρετικά)

  • 4 μικρές πατάτες βραστές (προαιρετικά, για πιο χορταστική εκδοχή)

Για τη βινεγκρέτ

  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο

  • 1 κ.σ. μουστάρδα Dijon

  • 2 κ.σ. χυμός λεμονιού ή λευκό ξύδι

  • 1 κ.γ. μέλι

  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Προετοιμασία λαχανικών: Καθαρίζουμε τα φασολάκια και τα βράζουμε σε αλατισμένο νερό για 3–4 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανά αλλά να κρατάνε λίγο. Τα σουρώνουμε και τα ρίχνουμε σε κρύο νερό για να διατηρήσουν το χρώμα τους.

  2. Αυγά: Βράζουμε τα αυγά σε νερό για 8–9 λεπτά ώστε να γίνουν σφιχτά. Τα καθαρίζουμε και τα κόβουμε στα τέσσερα.

  3. Πατάτες: Αν χρησιμοποιήσουμε πατάτες, τις βράζουμε με τη φλούδα, τις αφήνουμε να κρυώσουν και τις κόβουμε σε κομμάτια.

  4. Σύνθεση σαλάτας: Σε μεγάλη πιατέλα τοποθετούμε ως βάσηφύλλα μαρουλιού ή ρόκας, αν το επιθυμούμε. Από πάνω προσθέτουμε τα ντοματίνια, το αγγούρι, το κρεμμύδι, τις ελιές και τα φασολάκια.

  5. Πρωτεΐνες: Σκορπίζουμε τον τόνο (σπασμένο σε κομμάτια με το πιρούνι) και, αν θέλουμε, τα φιλέτα αντζούγιας.

  6. Τελείωμα: Στολίζουμε με τα τέταρτα αυγού και τις πατάτες.

  7. Βινεγκρέτ: Χτυπάμε όλα τα υλικά σε μικρό μπολ ή βαζάκι μέχρι να ομογενοποιηθούν. Περιχύνουμε τη σαλάτα λίγο πριν το σερβίρισμα.

Tips

  • Αν θέλεις πιο ελαφριά εκδοχή, μπορείς να αντικαταστήσεις τον τόνο με φιλέτο σολομού ή κοτόπουλου.

  • Για να κάνεις τη σαλάτα πιο δροσερή, πρόσθεσε φύλλα βασιλικού ή δυόσμου.

  • Μην ανακατέψεις υπερβολικά τα υλικά – η Νισουάζ σερβίρεται καλύτερα «στρωτή», ώστε να ξεχωρίζει κάθε συστατικό.

  • Για extra νοστιμιά, χρησιμοποίησε ελιές γεμιστές με αμύγδαλο ή πιπεριά.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ