5 Δεκεμβρίου 2025

Σαρλότ σοκολάτας με σιρόπι καραμέλας


Η σαρλότ είναι ένα κλασικό γαλλικό γλυκό που συνδυάζει την εντυπωσιακή εμφάνιση και τη φίνα γεύση. Παραδοσιακά φτιάχνεται με μπισκότα σαβαγιάρ ή παντεσπάνι που «αγκαλιάζουν» μία αέρινη κρέμα. Στη συγκεκριμένη εκδοχή, η σαρλότ μετατρέπεται σε τούρτα σοκολάτας με επικάλυψη σιροπιού καραμέλας, ιδανική για γιορτές, γενέθλια ή ιδιαίτερες περιστάσεις.

Η πλούσια γεύση της σοκολάτας ισορροπεί με τη γλυκιά και βουτυρένια καραμέλα, ενώ η παρουσία των σαβαγιάρ δίνει στο γλυκό μια ανάλαφρη αλλά ταυτόχρονα σταθερή δομή. Το αποτέλεσμα είναι ένα γλυκό που εντυπωσιάζει τόσο στην εμφάνιση όσο και στη γεύση.

  • Χρόνος προετοιμασίας: 40 λεπτά
  • Χρόνος ψύξης: 5 ώρες (τουλάχιστον)
  • Μερίδες: 10–12

Σαρλότ σοκολάτας με σιρόπι καραμέλας -Υλικά

Για τη βάση

  • 1 πακέτο σαβαγιάρ (περίπου 30 τεμάχια)

  • 100 ml γάλα με 1 κ.σ. λικέρ καφέ ή κονιάκ (προαιρετικά)

Για την κρέμα σοκολάτας

  • 300 γρ. κουβερτούρα

  • 500 ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)

  • 80 γρ. ζάχαρη

  • 4 κρόκοι αυγών

  • 1 φακελάκι ζελατίνη σε σκόνη (ή 6 φύλλα)

  • 1 κ.γ. βανίλια

Για το σιρόπι καραμέλας

  • 200 γρ. ζάχαρη

  • 100 ml νερό

  • 80 ml κρέμα γάλακτος

  • 30 γρ. βούτυρο

Εκτέλεση

  1. Ετοιμάζουμε τη φόρμα: Χρησιμοποιούμε μια στρογγυλή φόρμα με αποσπώμενο τσέρκι. Στρώνουμε τα σαβαγιάρ κάθετα γύρω-γύρω στα τοιχώματα, βουτηγμένα ελαφρά στο γάλα (με το λικέρ αν χρησιμοποιήσουμε). Στρώνουμε και λίγα σαβαγιάρ στον πάτο.

  2. Η κρέμα σοκολάτας:

    • Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί.

    • Σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε τους κρόκους, ανακατεύοντας συνεχώς.

    • Ρίχνουμε τη λιωμένη σοκολάτα και τη βανίλια, συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να ενωθούν.

    • Διαλύουμε τη ζελατίνη σε λίγο κρύο νερό και την ενσωματώνουμε στο μείγμα όσο είναι ακόμα ζεστό.

    • Αφήνουμε να κρυώσει και χτυπάμε ελαφρά για να αφρατέψει.

  3. Συναρμολόγηση: Ρίχνουμε την κρέμα στη φόρμα με τα σαβαγιάρ, ισιώνουμε την επιφάνεια και σκεπάζουμε με μεμβράνη. Βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 5 ώρες ή όλο το βράδυ.

  4. Το σιρόπι καραμέλας:

    • Λιώνουμε τη ζάχαρη σε αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να αποκτήσει κεχριμπαρένιο χρώμα.

    • Προσθέτουμε το νερό με προσοχή, ανακατεύουμε και στη συνέχεια ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και το βούτυρο.

    • Βράζουμε για 2–3 λεπτά μέχρι να δέσει ελαφρά. Αφήνουμε να κρυώσει.

  5. Τελικό στάδιο: Ξεφορμάρουμε προσεκτικά τη σαρλότ, περιχύνουμε με το σιρόπι καραμέλας και διακοσμούμε με λίγη τριμμένη σοκολάτα ή καραμελωμένα φουντούκια.

Tips

  • Αν θέλεις πιο σταθερή σαρλότ, μπορείς να αυξήσεις τη ζελατίνη κατά 1 φύλλο.

  • Το σιρόπι καραμέλας διατηρείται σε βαζάκι στο ψυγείο και μπορείς να το χρησιμοποιήσεις και σε παγωτά ή pancakes.

  • Για extra άρωμα, πρόσθεσε λίγο αλάτι στο σιρόπι καραμέλας για αποτέλεσμα salted caramel.

  • Η σαρλότ κόβεται καλύτερα αν μείνει όλο το βράδυ στο ψυγείο.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ