Ζωή στο εξωτερικό: Τα συν και τα πλην μιας τέτοιας απόφασης


Αξίζει τελικά η επιλογή της ζωής στο εξωτερικό; Πόσο θελκτικό είναι το πακέτο ζωής εκεί και πόσο αποδοτική και συμφέρουσα μία τέτοια επιλογή; Σίγουρα όλοι έχουμε περιπτώσεις είτε από προσωπική εμπειρία, είτε στο κοντινό μας περιβάλλον στις οποίες η επιλογή του εξωτερικού συνιστούσε ένα ισχυρό δίλημμα. Οι λόγοι ποικίλοι, εργασία, σπουδές, οικογένεια… Σε κάθε περίπτωση, αυτή όπως κάθε απόφαση, ενέχει τα συν αλλά και τα πλην της…

Πλεονεκτήματα:

Πρόκειται για μία αλλαγή που σίγουρα μπορεί να σου προσφέρει νέες εμπειρίες πρωτόγνωρες και, από πολλές απόψεις, ενδιαφέρουσες.
Έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις άλλους λαούς, να ενταχθείς στις εκεί κοινωνίες και να αναπτύξεις δεσμούς μαζί τους, δεσμούς αγάπης, φιλίας, συνεργασίας ή και απλής έστω κοινωνικής συναναστροφής.

Ζεις έντονα, καθώς ζεις πράγματα για πρώτη φορά. Έντονη καθημερινότητα, έντονες εμπειρίες και φυσικά έντονες αναμνήσεις.
Οι νέοι τόποι ασφαλώς συνδυάζονται με καινούργιους πολιτισμούς. Το άτομο ανοίγει τους ορίζοντές του και μετουσιώνεται πλέον σε πολίτη του κόσμου, ανοιχτόμυαλο, εξωστρεφή, ανεκτικό!

Στις χώρες του δυτικού κόσμου κατά βάσει, όσον αφορά στην επαγγελματική-οικονομική αποκατάσταση, οι απολαβές είναι αναμφισβήτητα υψηλότερες και γίνεται λόγος για ένα σίγουρα πιο σταθερό εργασιακό περιβάλλον. Αντίστοιχα στο εξωτερικό, μπορεί να βρει κανείς εξαιρετικά πανεπιστήμια και ένα υψηλό επίπεδο σπουδών που θα τον καταστήσουν περισσότερο ανταγωνιστικό στην αγορά εργασίας.

Έμμεση συνέπεια καθίσταται η κατά μία έννοια ψυχολογική ανάταση, που σου προσφέρει η εμπειρία στο εξωτερικό σε επίπεδο αυτοβελτίωσης και αυτοεκπλήρωσης. Αποκτάς καλύτερη σχέση με τον ίδιο σου τον εαυτό, εκτιμάς τα όσα έχεις και παράλληλα αφοσιώνεσαι σε στόχους και όνειρα…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι χρειάζεστε για να εργαστείτε στο Ντουμπάι
Μειονεκτήματα:

Φεύγοντας στο εξωτερικό αφήνεις πίσω μία ζωή στρωμένη, όσες δυσκολίες κι αν αυτή ενέχει.

Εγκαταλείπεις, κατά μία έννοια, και αγαπημένα σου πρόσωπα. Η λαϊκή ρήση λέει «μάτια που δε βλέπονται, γρήγορα λησμονούνται», ωστόσο βέβαια είναι στο χέρι και των δύο πλευρών το πώς θα διαχειριστούν την συνθήκη της απόστασης.

Είναι μία αλήθεια ότι παντού εκτός της χώρας σου θα αισθάνεσαι πάντα ξένος και αυτό θα είσαι…

Σε αρκετές χώρες του εξωτερικού, δεν πρέπει να λησμονείται το γεγονός ότι το κόστος ζωής είναι αρκετά υψηλό. Αυτό μέχρι τη στιγμή της πλήρους εργασιακής ενσωμάτωσης μπορεί ασφαλώς να αποτελεί τροχοπέδη.

Σε επίπεδο συναισθηματικής φόρτισης, το νέο ξεκίνημα και το άγνωστο συνεπάγονται συχνά αισθήματα αγωνίας, άγχους, ακόμη και θλίψης.
Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση είναι σχετική… μακροπρόθεσμες ή βραχυπρόθεσμες μετακινήσεις, κίνητρα και λόγοι, άνθρωποι και άνθρωποι…

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ