Ορέστης: “Η βία διδάσκεται”. Τρέμουν… μιμητές του 35χρονου στην Κύπρο.


Ο Ορέστης σόκαρε την Κύπρο με τα άγρια εγκλήματα που διέπραξε.
Ωστόσο οι ειδικοί φοβούνται για τα… χειρότερα που ίσως έρθουν στο μέλλον.
Οι… κατηγορίες των δολοφόνων και γιατί ο 35χρονος ίλαρχος διαφέρει.
Τι λέει διακεκριμένος ψυχολόγος για την ιδιοσυγκρασία του σαδιστή δολοφόνου που συγκλόνισε την Κύπρο.

«Αν μελετήσει κάποιος το παρελθόν της ανθρωπότητας, τον ανθρώπινο ψυχισμό και τοπογραφία, θα δούμε ότι ο άνθρωπος κουβαλά μέσα του έναν Διόνυσο και έναν Απόλλωνα, έναν Θησέα και έναν Μινώταυρο». Αυτό δηλώνει στην Πρώτη Εκπομπή του Ράδιο Πρώτο (19:40) ο ψυχολόγος Άθως Ερωτοκρίτου, με αφορμή τις δολοφονίες που διέπραξε ο 35χρονος Ορέστης και συγκλόνισαν την Κύπρο, προκαλώντας μάλιστα και πολιτικές εξελίξεις. Ορέστης: Με στραγγαλισμό – κεφαλοκλείδωμα σκότωσε δύο θύματά του!

«Ζούμε μέσα σε μια κοινωνία στην οποία συμβαίνουν πολλά πράγματα και το πνεύμα τους κατευθύνει σε συμφέροντα μονοπωλιακά και πολέμους. Είμαστε μακριά από το ‘όλοι για έναν και ένας για όλους’. Δυστυχώς, το θέμα της κοινωνίας και το θέμα της παιδείας και των ΜΜΕ παίζουν σημαντικό ρόλο και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, διότι η βία διδάσκεται. Δυστυχώς, η βία σερβίρεται στους νέους», τόνισε μετά τα όσα έκανε ο Ορέστης και συγκλόνισε το νησί.

«Οι βιαστές σερβίρονται σαν ήρωες και στην τηλεόραση και στα καρτούν και στα παιχνίδια και στα κινηματογραφικά έργα», είπε.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Ερωτοκρίτου είπε πως, ακόμη και το επίθετο που δόθηκε για να περιγραφεί ο Ορέστης -«serial killer»- είναι χολιγουντιανό επίθετο, την ώρα που η ελληνική ονομασία είναι κατά συρροή δολοφόνος.

Αυτό, όπως είπε, ενέχει και τον κίνδυνο κάποιος να εκδηλώσει μια μιμητική συμπεριφορά ή ταύτιση με όσα έκανε ο Ορέστης.

Με έρευνα που κάναμε το 1980, προέκυψε ότι ένα παιδάκι μέχρι 6 χρονών βλέπει περίπου 6000 πράξεις βίας στα ΜΜΕ και ώσπου να γίνει 18 βλέπει 200 χιλιάδες. Είναι η εξοικείωση με τη βία.

«Εμείς έχουμε χάσει το μέτρο, σε μια κοινωνία ανθρωποφαγική», είπε.Γιατί… διαφέρει ο Ορέστης

Παρά την εμπειρία του με δολοφόνους, ο κ. Ερωτοκρίτου είπε πως η περίπτωση που ακούει στο όνομα Ορέστης είναι εντελώς διαφορετική: «Υπάρχουν δολοφόνοι που θέλουν υποτίθεται να καθαρίσουν την κοινωνία από τις αμαρτίες της, μια άλλη κατηγορία του σαδιστή για να μεγιστοποιήσει την ηδονή, άλλη που του αρκέσει να εξουσιάζει τα θύματα και αυτός που σκοτώνει για οικονομική αμοιβή. Είναι αυτός που αισθάνεται πως έχει τραυματιστεί στην παιδική του ηλικία και θέλει να εκδικηθεί. Αν δεν μελετήσουμε τον ανθρώπινο ψυχισμό και καταλάβουμε ότι ο άνθρωπος κρύβει μέσα του τον πρωτόγονο ενστικτογενή άνθρωπο, δεν θα μπορέσουμε να καταλάβουμε την ψυχολογία του».

«Το χέρι του εγκληματία δεν το οπλίζει μια εγνωσμένη συναίσθηση του δικαίου, αλλά μια σκοτεινή, ασυνείδητη δύναμη»

Μεταξύ άλλων, ο κ. Ερωτοκρίτου είπε πως θύματα δεν είναι μόνο αυτά που σκότωσε ο δολοφόνος (σ.σ. Ορέστης), αλλά ολόκληρη η κοινωνία, και τόνισε την ανάγκη ψυχολογικής στήριξης και των λειτουργών της αστυνομίας που ασχολούνται με τους φόνους, για να μην έχουν μετατραυματικό στρες.

Πηγή: sigmalive.com


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ